avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Întrebare în legătură cu demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Întrebare în legătură cu demisia

Bună ziua.

Sunt într-un stagiu de practică încheiat pe o perioadă nedeterminată. Sunt mulțumit de angajator și de colegii de muncă, dar problema este că sunt implicat în multe activități și am rămas fără timp personal, iar din acest motiv vreau să demisionez. Contractul are o perioadă de probă de 90 de zile, iar de când m-am angajat au trecut aproximativ 60 de zile. Conform art. 31, alin. 3 din codul muncii pot informa angajatorul printr-o notificare scrisă, după care contractul se încheie. Sunt corecte aceste informații?

Pe lângă asta eu am făcut o cerere de concediu pentru luna viitoare care mi s-a aprobat. Reprezintă un impediment acest lucru pentru demisie sau nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 15 Aprilie 2017
1. Sunt corecte informatiile mentionate de dvs.

2. Aprobarea cererii de CO nu reprezinta un impediment pentru demisie, intrucat pe durata preavizului se poate lua concediu de odihna.
Vă mulțumesc de răspuns!

Aș mai dori o mică clarificare. Având în vedere faptul că sunt în perioada de probă, nu voi intra în preaviz, acest lucru va face cererea de CO să fie nulă. Am înțeles corect?
Trebuie sa distingeti intre incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba (art.31 alin.3 C.mun.) si demisie (art.81 C.mun.).

Prin urmare:
- daca depuneti o notificare de incetare a c.i.m. pe durata perioadei de proba, atunci incetarea c.i.m. are loc fara preaviz la data mentionata de dvs in notificare. Daca data mentionat de dvs privind incetarea c.i.m. este anterioara datei inceperii CO, atunci cererea pentru CO ramane fara obiect.

- daca depuneti o cerere de incetare a c.i.m. prin demisie , atunci demisia poate fi cu sau fara preaviz.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.
www.avocatnet.ro/content/for...
Am înțeles acum diferența. Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat și sărbători fericite!
Sarbatori fericite si dvs. !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie elizaelena1994 elizaelena1994 Buna ziua. In acest moment lucrez la o firma, si vreau sa demisionez in curand. Acum iau stimulent de insertie. Exista vreo metoda , sa nu stau in preaviz? Mi ... (vezi toată discuția)
Buna seara, vreau sa demisionez din functie, sunt in a 2 a luna ... Floricica2020 Floricica2020 Buna seara, vreau sa demisionez din functie, sunt in a 2 a luna de proba, dar nu corespunde cu ce imi doresc, ce articol si lege sa folosesc? Multumesc (vezi toată discuția)
Perioada de proba si demisia Maria_Elena_79 Maria_Elena_79 Buna seara! Am o problema si nu stiu cum sa o rezolv! Sunt asistent medical generalist. M-am angajat de curand la o clinica ce are specific si chirurgie(are ... (vezi toată discuția)