avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consultare dosar penal pentru asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consultare dosar penal pentru asociatia de proprietari

Buna ziua,
Asociatia de Proprietari a depus plangere penala impotriva fostului administrator pentru absenta din contul asociatiei a unei sume mari de bani.
Dosarul a fost trimis pentru cercetare sectiei de politie din raza de asezare a blocului.
A fost facuta o expertiza judiciar- contabila,de un expert desemnat de politie(expertiza platita de asociatie) prin care a fost stabilita absenta din gestiunea asociatiei a sumei de aprox.160.000 lei .Am trimis o cerere la sectia de politie prin care am solicitat stadiul dosarului si mi s-a comunicat ca a fost trimis in 05.2016(dupa mai mult de1 an de la data depunerii plangerii penale din 02.2015) la Parchetul de pe langa judecatoria sectorului cu propunere de "terminare a urmaririi penale".Desi am depus si la Parchet o cerere pt.a afla care mai este stadiul dosarului,nu am primit raspuns.Mentionez ca de la data depunerii plangerii penale si pana in prezent au trecut mai mult de 2 ani!! timp in care s-a facut o expertiza,s-a constatat lipsa unei sume mari de bani 160000 lei dar nu s-a luat nici o masura de punere sub sechestru a bunurilor fostului admin.desi am depus o cerere la politie in acest sens
Intrebarea este : exista temei legal prin care Parchetul este obligat sa raspunda care este stadiul dosarului penal si ce demersuri mai poate face asociatia in acest caz,avand in vedere ca a trecut atat de mult timp ?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:15, 20 Aprilie 2017
Din pacate, parchetul nu da socoteala nimanui pentru investigatiile pe care le face, cand, in ce ordine de prioritati, etc.
Aveti solutia de a reveni pana primiti un raspuns la sesizarea dvs. Puteti face sesizare si in atentia prim-procuror al parchetului.
Asociatia de proprietari in calitatea de angajator avea obligatia la intomirea formalitatilor de angajare administrator imobile sa respecte si sa aplice dispozitiile in vigoare,respectiv L nr 230/2007
Art. 35
(3) Candidatii pentru functia de administrator de imobile trebuie sa prezinte comitetului executiv al asociatiei de proprietari documentele solicitate, garantiile profesionale si materiale prevazute de lege si trebuie sa nu fi suferit nicio condamnare.

Asociatia de proprietari trebuie sa staruie la nivelul parchetului responsabil,sa solicite oficial prim procurorului comunicarea stadiului cercetarilor eventual solutia dispusa
In temeiul disp NCPP
Art. 81
Drepturile persoanei vătămate
(1)În cadrul procesului penal, persoana vătămată are următoarele drepturi:
a) dreptul de a fi informată cu privire la drepturile sale;
b) dreptul de a propune administrarea de probe de către organele judiciare, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;
c) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale a cauzei;
d) dreptul de a fi informată, într-un termen rezonabil, cu privire la stadiul urmăririi penale, la cererea sa expresă, cu condiţia de a indica o adresă pe teritoriul României, o adresă de poştă electronică sau mesagerie electronică, la care aceste informaţii să îi fie comunicate;
e) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;
f) dreptul de a fi ascultată;
g) dreptul de a adresa întrebări inculpatului, martorilor şi experţilor;
g1) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;
h) dreptul de a fi asistată de avocat sau reprezentată;
i) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;
j) alte drepturi prevăzute de lege.

asociatia de proprietari poate solicita informatii concrete de la prim procuroul parchetului responsabil in solutionarea cauzei
Buna ziua,multumesc pt.raspuns.Am depus o cerere catre Prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului,in luna ianuarie 2017,am specificat in cerere nr,dosar,adresa asociatiei ,cf.legii si art.enumerate de dvs.,dar din pacate nu am primit nici un raspuns...Intrebarea este daca mai exista si alte oportunitati in acest caz.
Multumesc
Singura oportunitate pe care o aveti este sa reveniti periodic la sesizarile anterioare prin adrese scrise, cu nr. de inregistrare/ data. Puteti trimite sesizarile prin posta cu confirmare de primire.
Consultati si un avocat. Impreuna staruiti - asa cum ati fost sfatuita, adica in scris, pentru a primi un raspuns favorabil, ca parca "vad" ca vi se va comunica la un moment dat ca totul s-a prescris. Din vina cui? A domnilor pe care ii platim de nu mai putem. Chiar nu-i intreaba nimeni de sanatate pe acesti domni?

In zona mea de activitate este un caz si mai si. Din cand in cand mai trece un politist si intreaba daca nu cumva a mai fost vazut adimistratora prin "zona" ... Pai noi pentru ce va platim domilor, sa ne intrebati daca administratora este vazuta de catre noi sau sa o cautati dvs. cu mijloace specifice oriunde in tzara si inafara tzarii? ( se vorbeste ca administratora ar fi undeva prin Anglia.... ce sa zic?).

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva data de tmb pt incperea u.p. Krissia . Krissia . De aproape un an exista o hotarare definitiva si irevocabila data de tribunal, prin care se dispune trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii u.p. ... (vezi toată discuția)
Plangere penala- cum trebuie sa procedez in acest caz? maque maque Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea speta: In urma cu noua luni am depus o plangere penala impotriva unui individ care mi-a rupt mana in ... (vezi toată discuția)
Dacă un dosar penal a fost clasat de o unitate de parchet, unde ... ceciliabraek@gmail.com ceciliabraek@gmail.com Dacă un dosar penal a fost clasat de o unitate de PARCHET, unde se poate depune cererea pentru redeschiderea dosarului penal? Se depune la aceeași unitate de ... (vezi toată discuția)