Dacă un dosar penal a fost clasat de o unitate de PARCHET, unde se poate depune cererea pentru redeschiderea dosarului penal? Se depune la aceeași unitate de PARCHET, la un organ superior sau la PARCHETUL GENERAL? Se poate depune la PARCHETUL GENERAL?
În situația în care se dispune clasarea într-un dosar penal, aveți dreptul ca în termen de 20 de zile de la momentul comunicării ordonanței prin care s-a dispus clasarea să formulați o plângere la procurorul ierarhic superior celui care a dispus clasarea, apoi dacă și acesta nu admite plângerea, la judecătorul de cameră preliminară în condițiile stabilite de lege.
Doresc să formulez o cerere pentru redeschiderea urmăririi penale în cauză în conformitate cu prevederile art.335 din Codul de procedură penală. Vă mulțumesc.
Ce puteati sa faceti dumneavoastra era plangere impotriva solutiei de clasare care ar fi fost solutionata de procurorul ierarhic superior. In situatia in care acesta ar fi mentinut solutia, astfel cum v-a precizat si colegul meu, va adresati judecatorului de camera preliminara. Art. 335 Cpp prevede o redeschidere ex officio si nu la cererea persoanei interesate. Probabil ati depasit termenul de 20 zile pentru plangere. Incercati poate o audienta la prim procuror in care sa invederati oportunitatea redeschiderii dosarului penal, evident indicand si elemente noi daca au aparut pe parcurs care sa conduca la o temeinicie a redeschiderii. Este doar o solutie de ultim resort care poate sau nu sa aiba eficienta.
Am formulat plângere la primul procuror împotriva ordonanței de clasare, dar aceasta a fost respinsă, din punctul meu de vedere bazat pe lege, a fost respinsă abuziv și nelegal. Am formulat plângere și la instanța de judecată, dar și aici plângerea a fost respinsă, tot nelegal și abuziv. În cauza existentă, în care s-a dispus clasarea, nu s-a dorit administrarea tuturor probelor solicitate, nu au fost audiate nici persoanele indicate ca martori, nu s-au făcut expertizele judiciare solicitate, nu s-a efectuat extinderea cercetărilor pentru toate faptele, etc. Lucrătorul de poliție judiciară nu a efectuat toate cele menționate, iar procurorul de caz a dispus clasarea pe baza unor cercetări superficiale, deficitare, nedorindu-se aflarea adevărului și administrarea tuturor probelor solicitate. Personal am suspiciuni că aceste instituții doresc să îi protejeze pe cei susceptibili a fi comis toate faptele sesizate, având în vedere soluțiile dispuse și modul în care lucrătorul de poliție judiciară a efectuat cercetările.