avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Legea prelucrarii datelor cu caracter personal
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Legea prelucrarii datelor cu caracter personal

Buna ziua,

As aprecia daca ma puteti ajuta cu o parere despre existenta si incalcarea legii prelucrarii datelor cu caracter personal - nu sunt sigur daca se aplica si in Romania.
Este vorba un cont activ la o banca straina ce opereaza in Romania de mai bine de 10 ani. Tatal meu a devenit client al lor in 2007 atunci cand a luat un credit de nevoi personale. Ulterior, dupa decesul lui din 2009, mama a depus dovada decesului la banca si a facut si o cerere de notificare a decesului pentru care a primit un numar de inregistrare. Nu a solicit in mod explicit inchiderea contului pentru ca cererea s-a facut la foarte scurt timp dupa deces si era de la sine inteles pentru ce s-a depus dovada decesului.

Am aflat surprins luna asta ca el inca mai are contul activ la banca, dupa ce am primit pe adresa care figura ca domiciliul lui un plic informativ cu datele lui in care se anunta schimbarea sucursalei unde el figura ca si-a deschis contul. Am verificat la sucursala respectiva dar si la o a doua din alt oras detaliile despre cont si ambele mi-au confirmat ca este contul deschis si nu exista penalitati.

In plus, din ambele sucursale mi s-a confirmat ca procedura lor standard in caz de deces este de a inchide automat contul persoanei respective imediat cum este primita dovada (certificat de deces), fara chiar a mai face o cerere speciala pentru lucrul asta - se pare ca asta nu s-a respectat.

Ce vreau sa stiu acum este daca situatia actuala cand el are datele inregistrate, prelucrate si utilizate exact ca ale unui membru activ se incadreaza sub incidenta incalcarii vreunei legi (ex. prelucrarea datelor cu caracter personal) sau daca este incalcata alta similara). Nu stiu daca se aplica in Romania sau exista ceva similar si as vrea sa inteleg:

> ce lege a tarii este incalcata
> cum as putea semnala acest lucru
> care este institutia corecta ce poate fi notificata

Separat, este clar ca ei nu si-au respectat procedura interna.

Mi se pare flagrant ca ei folosesc datele unor astfel de clienti, mai ales ca apare ca fiind un cont activ - implict in toate raportarile lor anuale sau estimari pentru viitoare actiuni ale bancii. Extern nu stiu cum s-au folosit aceste date in afara de trimiterea unor astfel de notificari precum cea primita recent.

Va multumesc,
Ultima modificare: Marți, 18 Aprilie 2017
nrgia, utilizator
Cel mai recent răspuns: nrgia , utilizator 02:29, 21 Aprilie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua!

Situatia descrisa este clar generata de o eroare umana, din cunostintele mele neexistand, in Romania, un sistem care sa inchida automat(fara interventia unui operator uman) un cont bancar, in nici o situatie.
Personal, cred sincer ca este vorba despre o omisiune, intrucat nu vad care ar fi avantajele pastrarii unui astfel de cont: nici macar nu va pot imputa comisioanele de administare.

Din perspectiva prelucrarii datelor cu caracter personal, nu vad cum ar fi putut respectiva institutie sa va produca vreo dauna dumneavoastra, intrucat nu dumneavoastra sunteti persoana vizata.
Totusi, pe aceasta tema, a prelucrarii datelor cu caracter personal, puteti sa inaintati bancii o adresa prin care sa solicitati sa va fie comunicate scopurile in care respectivele date au fost prelucrate ulterior notificarii decesului, precum si alte informatii de interes, dintre cele mentionate in art. 13 din Legea 677/2001 (puteti gasi textul de lege pe www.dataprotection.ro). Banuiesc ca banca va raspunde evaziv sau chiar nu va oferi nicio informatie, pentru ca nu sunteti titularul dreptului de acces la date reglementat de lege dar, in baza oricarui raspuns, va puteti indrepta catre ANSPDCP, care ar putea sa verifice macar daca a fost respectata perioada de prelucrare a datelor.

Prezentele mentiuni vin in completarea informatiilor pe care deja vi le-a oferit mai sus d-na avocat Zaharia.

Cu stima,
Doamnelor, domnilor avocati, va multumesc tuturor pentru raspunsurile oferite pana acum.

Totusi, vrea sa va ofer un context mai larg:

> contul este activ insa cu sold 0 (nimic de achitat, nimic de incasat)
> banca este straina (de origine) insa are entitate juridica inregistrata in Romania - deci opereaza sub legislatia RO
> procedura lor spune ca simpla dovada prin prezentarea certificatului de deces este suficienta pentru a se inchide automat contul, fara sa fie nevoie de alta cerere/interventie etc.
> nu eu sunt persoana vizata dar este vorba despre un membru de familie, iar eu sunt mostenitorul legal al acestei persoane (si pentru pasive si pentru active)
> este vorba de un principiu de a nu-si respecta indatoririle si obligatiile pe care o institutie publica cu relatii comerciale fata de clienti persoane fizice si le asuma in momentul incheierii unui acord

-
> imi puteti indica mai exact unde anume sau ce site anume de la ANSPDCP pot accesa pentru o solicitare? sau macar adresa institutie daca nu sunt si ei digitalizati
> de asemenea, imi puteti indica departamentul corect catre care m-as putea adresa in cadrul BNR?

-
Sunt destul de convins ca banca va raspunde cat se poate de evaziv, dar vreau sa inteleg daca legislatia Romana, sub incidenta legii 677/2011 , art.13, ma protejeaza in vreun fel de o astfel de situatie (nu as vrea sa o numesc abuz) in care o institutie se foloseste fara stiinta titularului de datele personale si ce drepturi am eu intr-o astfel de situatie.

Va multumesc
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copie dupa cartea de identitate la pensiuni AntiSecretare AntiSecretare Am fost la o pensiune din Cluj-Napoca si mi s-a cerut cartea de identitate. Dar nu au fost notate doar datele, ci i s-a facut o copie (nu am vazut copia, nu ... (vezi toată discuția)
Date cu caracter personal ioanandrei ioanandrei Suntem o societate de drept privat ( SRL ) care in activitatea ei curenta inscrie date despre persoanele care sunt clientii activitatii autorizate . Mai mult ... (vezi toată discuția)
Lege nr. 677/2001 datele cu caracter personal imi sunt publicate fara acordul meu simian28 simian28 buna ziua ,ma adresez dumneavoastra pentru niste sfaturi referitoare la o posibila actiune in instata pe care vreau sa o deschid in viitorul apropriat,asta ... (vezi toată discuția)