Sotia mea este insarcinata in 2 luni , la momentu de fata este salariat de 4 ani la o firma si are un PF din luna mai anul acesta.
Intrebarile sunt :
1. In luna ianuarie cand va depune globalul pentru PF poate sa si suspende activitatea iar daca da veniturile din PF din luna mai pana in decembrie intra in calculatia pentru indemnizatie in intregime sau nu ?
2. In cazul PF-ului va trebui sa plateasca si la casa de asigurari de sanatate? ca pana acum am platit doar 16% impozitul la finante.
Imi puteti explica de ce se plateste si sanatate?
Este obligatoriu si daca ai un CIM cu o companie si platesti acolo toate darile?
Ce drepturi ai daca platesti la sanatate? Asigurat medical esti deja, platesti peste tot analize oricum (ca ei nu au fonduri) si oricum daca chiar ar fi gratuite nu ar deveni "mai gratuite", la concediul medical nu se iau in considerare aceste venituri.
Pentru ce platim la sanatate?
Legea 95/2006 prevede referitor la veniturile asupra carora se retine CAS:
ART. 257*)
(1) Persoana asigurata are obligaţia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurările de sănătate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decât cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate în mod individual si/sau intr-o forma de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
2^1) În situatia în care o persoana realizează venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) În cazul persoanelor care realizează venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara şi care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
(5) Contributiile prevazute la alin. (2) şi (4) se platesc după cum urmeaza:
a) lunar, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. a), d) şi f);
b) trimestrial, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. b) şi la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. c) şi f).
Si care este beneficiul suplimentar pe care il primim?
Platim deja sanatate daca avem un CIM si peste tot ni se zice ca nu sunt fonduri (deci bani aruncati).
La Administratia financiara mi s-a spus ca trebuie sa platesc doar impozitul pe venit si ca sa platesc restul cotizatiilor este optiunea mea.
Dar totusi nu am inteles, pentru ce se plateste si la sanatate.
Se ia in calcul acest venit daca ai un concediu medical? Daca da, cine il plateste?
Somatii cas
Lavinia Marian
As dori daca sunteti de acord , sa discutam despre multimea de somatii emise de CAS, pe ultimii 5 ani, cu privire la plata contributiilor de catre cei care ... (vezi toată discuția)