avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima bugetari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima bugetari

Sindicatul nu a fost consultat si conducerea a decis o lista arbitrara prin care au luat prima numai o mica parte din salariati.Este abuz in functie si se poate reglementa in justitie?
Cel mai recent răspuns: Lumiere50 , utilizator 19:06, 19 Aprilie 2017
Exista un act la nivel de angajator prin care se stabileste ca acordarea primelor se face in urma consultarii cu sindicatul?
Din ce am putut afla in calitate de secretar al sindicatului, nu exista un cadru legal specific pentru prime.Nu este mentionat nici in CCM si nici in ROI.In aceasta situatie cum poate sindicatul actiona pentru ca pe viitor salariatii sa nu mai fie discriminati?
In Regulamentul de ordine interioara este mentionat faptul ca orice decizie ia Consiliul director, Sindicatul trebuie informat.Acordarea arbitrara s a facut pe ascuns, "noaptea ca hotii!"
1. Daca nu aveti cadru specific pentru acordarea primelor, atunci angajatorul decide modul de acordare a acestora.

2. Informarea trebuia facuta inainte sau dupa emiterea deciziei de acordare?

3.
.. cum poate sindicatul actiona pentru ca pe viitor salariatii sa nu mai fie discriminati?

Fie prin modificarea c.c.m. - cea mai buna varianta -, fie prin modificarea reg.intern - situatia mai putin viabila, deoarece regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.(consultarea sindicatului sau a reprezentanţilor salariaţilor cu ocazia elaborarii regulamentului intern de catre angajator, este facultativa, lipsa consultarii neatragand nevalabilitatea regulamentului. )
Imi cer scuze si rectific: in reg.intern se mentioneaza obligatia ca la fiecare intalnire a consiliului de conducere sa fie prezent reprezentantul sindicatului.In situatia prezentata, reprezentantul nu a fost invitat iar ulterior cand am solicitat directorului institutiei sa mi prezinte procesul verbal si criteriile selectiei beneficiarilor primelor, am remarcat ca de fapt nu a avut loc o intalnire a consiliului director pentru ca mi - a aratat o lista de nume si tichete cadou fara motivare, fara data, fara semnatura persoanelor care sa-si asume premierea.Va multumesc pentru raspunsul prompt si clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament intern sindicalistul sindicalistul in societatea in care lucrez (s.a.) - directorul general a intocmit Regulamentul Intern si la supus spre aprobare Consiliului de Administratie fara sa consulte ... (vezi toată discuția)
Regulamentul de ordine interna a primariei Justitiarul711 Justitiarul711 Regulamentul Intern al unei primarii trebuie discutat si cu sindicatul ori acesta din urma este doar instiintat dupa aprobarea ROF in sedinta de Consiliu Local? (vezi toată discuția)
Reprezentant salariati nicoletaart nicoletaart Societatea are 15 angajati, este nevoie obligatoriu de un reprezentant al salariatilor? Dorim modifiarea RI pe care il va semna doar directorul general si il ... (vezi toată discuția)