avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Acordare prioritate intersectie nedirijata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Acordare prioritate intersectie nedirijata

O intersectie fara indicatoare in forma de T.Eu vin de jos (linia perpendiculara), semnalizez si virez la dreapta. Din partea dreapta vine un tigan cu o masina si vireaza la stanga fara sa semnalizeze.Acesta taie intersectia ,opreste si striga la mine de ce nu dau prioritate.Am incercat sa i explic ca traiectoriile noastre nu se intrepatrund si ca nu am nicio obligatie fata de el,dar m-am ales cu un sut in portiera.Am dreptate sau nu?Studiind google maps am descoperit ca drumul pe care veneam(perpendiculara) este de categorie inferioara fata de celalalt(baza)-drum comunal vs drum judetean.Acest lucru schimba datele problemei?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:45, 19 Aprilie 2017
Nu schimba datele problemei. E oricum o manevra gresita, ar insemna ca individul vireaza si intra pe contrasens prima data, insa mai clar este art 59 din OUG 195/2002:

Art.59.
(2) În intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stânga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta.

Am vazut multi timpiti de acest gen, care fac o astfel de manevra, insa, de multe ori sunt vinovati si soferii care vin pe acel drum (coada T-ului) si vireaza stinga inainte de a intra pe noul drum, obligindu-l pe cel care vine din dreapta si face stinga sa intre asa cum a procedat "prietenul" din povestea pe care o relatati. Masina trebuie sa intre cu botul perpendicular pe intersectie, nu deja virata.

Nu e cazul la dvs., dar vedeti cum se formeaza astfel de obisnuinte gresite.
As merge la politie sa declar evenimentul,dar nu am probe convingatoare.Cu vreo cateva zile in urma mi s-a stricat camera video de bord.Noapte fiind nu am putut sa retin prea multe detalii despre agresor,in afara de masina care avea nr.de bulgaria.Pt siguranta mea a trebuit sa demarez in forta in momentul in care a sarit la bataie.Am cateva amprente si o urma accentuata de la sutul dat pe caroserie ,dar cum afara ploua....oricum ,ma indoiesc ca se deranjeaza cineva de la politie sa cerceteze urmele.
Multumesc pt raspuns
Sfatul meu e ca altadata sa nu mai incercati sa explicati regulile de circulatie celor care n-au cum sa le priceapa. Orice oprire se poate lasa cu o altercatie si nu merita, chiar daca aveti dreptate. Daca, totusi, aveti 2m inaltime si practicati oaresce sporturi, iar spiritul de dreptate este mai mult decit ascutit :) uitati de sfatul meu si incercati-va norocul de indrumator auto :) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate? pinteat pinteat Stimati colegi, Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)