La societatea unde lucrez se pune problema inlocuirii scaunelor de birou.
Intrebarea este daca din punct de vedere SSM sunt acceptate scaunele de birou cu roti? Care este legislatia aferenta?
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr.1091/ 2006 mentioneaza in anexa 1
-pct.23. Principii ergonomice
23.3. Locurile de munca la care se lucreaza in pozitie asezat se doteaza cu scaune concepute corespunzator caracteristicilor antropometrice si functionale ale organismului uman, precum si activitatii care se desfasoara, corelandu-se inaltimea scaunului cu cea a planului de lucru.
23.4. La locurile de munca unde se lucreaza in pozitie ortostatica trebuie asigurate, de regula, mijloace pentru asezarea lucratorului cel putin pentru perioade scurte de timp (de exemplu, scaune, banci).
23.5. Echipamentele de munca, mesele si bancurile de lucru trebuie sa asigure spatiu suficient pentru sprijinirea comoda si stabila a membrelor inferioare in timpul activitatii, cu posibilitatea miscarii acestora.
23.6. Inaltimea planului de lucru pentru pozitia asezat sau ortostatica se stabileste in functie de distanta optima de vedere, de precizia lucrarii, de caracteristicile antropometrice ale lucratorului si de marimea efortului membrelor superioare.
Scaunele de birou cu roti, certificate EU (acceptate in UE cu declaratie de conformitate si certificat de calitate, documente emise de catre fabricant) sunt concepute cu sisteme de prevenire a rasturnarii si in plus asigura deplasarea optima a lucratorului in caz de necesitate. Aceste scaune se regleaza pe inaltime si se fizeaza in pozitia stabilita.