In perioada pandemiei am lucrat de acasa. Din cauza durerilor articulare mi-am achizitionat un birou mobil astfel incat sa pot lucra si din picioare. De carand angajatorul mi-a impus sa merg la birou. I-am cerut in prealabil sa imi ofere un birou mobil pentru a evita din nou durerile articulare insa, nu am primit un raspuns. Dupa o singura zi la biroul angajatorului au revenit durerile articulare, destul de puternice, si persista. I-am cerut din nou angajatorului birou si prezentat situatia insa tot nu am un raspuns favorabil. E ceva ce se poate face din punct de vedere legal? Mentionez ca am investigatii medicale pentru toate articulatiile problematice si fost la fizioterapie, kinetoterapie un ultimele 12 luni, constant, insa nu am nicio recomandare medicala scrisa pentru birou mobil.
Prezentati medicului specialist de medicina muncii (cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale), situatia dvs. si investigatiile medicale la care ati fost supus. Medicul este in masura sa faca recomandare (obligatorie) catre angajator in fisa dvs. de aptitudine. Va mentiona "apt conditionat" pentru locul de munca pe care il aveti si va nominaliza conditionarea legata de existenta unui birou mobil.
In discutia dvs. cu angajatorul invocati HG nr. 1091/ 2006 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru lucratori la locul de munca, anexa 1
23. Principii ergonomice
23.1. Dimensiunea locului de munca se realizeaza in functie de particularitatile anatomice, fiziologice, psihologice ale organismului uman, precum si de dimensiunile si caracteristicile echipamentului de munca, ale mobilierului de lucru, de miscarile si deplasarile lucratorului in timpul activitatii, de distantele de securitate, de dispozitivele ajutatoare pentru manipularea maselor, ca si de necesitatea asigurarii confortului psihofizic.
23.2. Eliminarea pozitiilor fortate, nenaturale, ale corpului lucratorului si asigurarea posibilitatilor de modificare a pozitiei in timpul lucrului se realizeaza prin amenajarea locului de munca, prin optimizarea fluxului tehnologic si prin utilizarea echipamentelor de munca care respecta prevederile reglementarilor in vigoare.
23.3. Locurile de munca la care se lucreaza in pozitie asezat se doteaza cu scaune concepute corespunzator caracteristicilor antropometrice si functionale ale organismului uman, precum si activitatii care se desfasoara, corelandu-se inaltimea scaunului cu cea a planului de lucru.
23.4. La locurile de munca unde se lucreaza in pozitie ortostatica trebuie asigurate, de regula, mijloace pentru asezarea lucratorului cel putin pentru perioade scurte de timp (de exemplu, scaune, banci).
23.5. Echipamentele de munca, mesele si bancurile de lucru trebuie sa asigure spatiu suficient pentru sprijinirea comoda si stabila a membrelor inferioare in timpul activitatii, cu posibilitatea miscarii acestora.
23.6. Inaltimea planului de lucru pentru pozitia asezat sau ortostatica se stabileste in functie de distanta optima de vedere, de precizia lucrarii, de caracteristicile antropometrice ale lucratorului si de marimea efortului membrelor superioare.
23.7. Pentru evitarea miscarilor de rasucire si aplecare ale corpului, precum si a miscarilor foarte ample ale bratelor, trebuie luate masuri de organizare corespunzatoare a fluxului tehnologic, de manipulare corecta a materiilor prime si a produselor la echipamentele de munca la care lucratorul intervine direct.
Daca nici dupa aceasta interventie, angajatorul nu va creaza conditii de lucru corespunzatoare, puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.