avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum procedezi cu stresul și presiunea pusă asupra ta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum procedezi cu stresul și presiunea pusă asupra ta , la locul de muncă?

Bună ziua! Mama mea lucrează în cadrul unei instituții private , unde , de ceva timp , patronul pune presiune asupra ei , în sensul că o încărca cu prea multe sarcini pentru un singur om.
Ea prestează muncă de birou. Este inginer , postul ei ține de marketing , analist-cost. Patronul i-a trimis , în urmă cu o lună , un mail , în care o trimite pe teren , să facă niște măsurători , lucru ce nu intră în atribuțiile ei. Mama a acceptat sa facă si asta ,pentru a evita o altă contradicție cu patronul. Însă nu se aștepta ca acest lucru să se repete...Adică să primească alt mail , în care , de asemenea , e trimisă pe teren...De data asta însă , nu știe cum să procedeze? Nu vrea să mai accepte această situație , dar ce este de făcut?
Țin să menționez că nici condițiile în care își desfășoară activiatea de muncă , nu sunt propice...Biroul mamei mele fiind situat chiar în hală , unde este praf și zgomot...
Stresul acesta a răpus-o , suferă de insomnii și e permanent agitată , nervoasă.
Pentru a da în judecată firma , cum trebuie procedat?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:21, 2 Decembrie 2019
1. Codul Muncii
art.175
(2) Daca un angajator apeleaza la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu.
...

art.178
(1) Angajatorul răspunde de organizarea activităţii de asigurare a sănătăţii şi securităţii în muncă.
...

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3. Cititi aceste articole :

Cum se manifesta hartuirea morala (bullying) la locul de munca si cum o poti preveni
[ link extern ] /

Hartuirea la locul de munca. Cum se pot apara salariatii de abuzurile de la serviciu?
www.avocatnet.ro/articol_369...
Cerintele minime de securitate si sanatate pentru l;ocul de munca aprobate prin HG nr. 1091/ 2006 mentioneaza:
-Art. 4 In sensul prezentei hotarari, prin loc de munca se intelege locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/ sau a unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii.
si respectiv in in anexa 1
-15. Dimensiunile incaperilor si volumul de aer in incaperi - libertatea de miscare la postul de lucru
15.1. Incaperile de lucru trebuie sa aiba o suprafata, o inaltime si un volum de aer suficiente, care sa permita lucratorilor sa isi indeplineasca sarcinile de munca fara riscuri pentru securitatea, sanatatea sau confortul acestora.
15.2. Dimensiunile zonei neocupate a postului de lucru trebuie sa fie calculate astfel incat sa permita lucratorilor sa aiba suficienta libertate de miscare pentru a-si indeplini sarcinile de munca.
Daca acest lucru nu este posibil din motive specifice postului de lucru, lucratorul trebuie sa aiba suficienta libertate de miscare in apropierea postului sau de lucru.
-23. Principii ergonomice
23.1. Dimensiunea locului de munca se realizeaza in functie de particularitatile anatomice,
fiziologice, psihologice ale organismului uman, precum si de dimensiunile si caracteristicile echipamentului de munca, ale mobilierului de lucru, de miscarile si deplasarile lucratorului in timpul activitatii, de distantele de securitate, de dispozitivele ajutatoare pentru manipularea maselor, ca si de necesitatea asigurarii confortului psihofizic.
23.2. Eliminarea pozitiilor fortate, nenaturale, ale corpului lucratorului si asigurarea posibilitatilor de modificare a pozitiei in timpul lucrului se realizeaza prin amenajarea locului de munca, prin optimizarea fluxului tehnologic si prin utilizarea echipamentelor de munca care respecta prevederile reglementarilor in vigoare.
23.3. Locurile de munca la care se lucreaza in pozitie asezat se doteaza cu scaune concepute corespunzator caracteristicilor antropometrice si functionale ale organismului uman, precum si activitatii care se desfasoara, corelandu-se inaltimea scaunului cu cea a planului de lucru.
23.4. La locurile de munca unde se lucreaza in pozitie ortostatica trebuie asigurate, de regula, mijloace pentru asezarea lucratorului cel putin pentru perioade scurte de timp (de exemplu, scaune, banci).
23.5. Echipamentele de munca, mesele si bancurile de lucru trebuie sa asigure spatiu suficient pentru sprijinirea comoda si stabila a membrelor inferioare in timpul activitatii, cu posibilitatea miscarii acestora.
23.6. Inaltimea planului de lucru pentru pozitia asezat sau ortostatica se stabileste in functie de distanta optima de vedere, de precizia lucrarii, de caracteristicile antropometrice ale lucratorului si de marimea efortului membrelor superioare.
23.7. Pentru evitarea miscarilor de rasucire si aplecare ale corpului, precum si a miscarilor foarte ample ale bratelor, trebuie luate masuri de organizare corespunzatoare a fluxului tehnologic, de manipulare corecta a materiilor prime si a produselor la echipamentele de munca la care lucratorul intervine direct.
Stresul nu este cuantificat/ masurat/ limitat ca o valoare maxim admisa in normele ssm din Romania.
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data cu referire la conditiile de munca existente. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire. ITM va declansa o ancheta. Veti primi raspuns scris cu masurile dispuse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spatiu de lucru (birou) susu alina susu alina Buna ziua, intrebarea mea este cati m2 se aloca unui angajat ce isi desfasoara activitatea la birou in fata calculatorului - conform legislatiei in vigoare. ... (vezi toată discuția)
Numãr maxim de persoane într-un birou PamfiloiuMihai PamfiloiuMihai Bună ziua. Există o lege care să reglementeze numărul maxim de persoane care pot munci într-un birou? Ceva de genul: om/mpătrat? Mulţumesc anticipat. (vezi toată discuția)
In perioada pandemiei am lucrat de acasa. din cauza durerilor ... claudius022 claudius022 In perioada pandemiei am lucrat de acasa. Din cauza durerilor articulare mi-am achizitionat un birou mobil astfel incat sa pot lucra si din picioare. De carand ... (vezi toată discuția)