avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionar public - posibile incompatibilitati?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionar public - posibile incompatibilitati?

Buna ziua,

Sunt functionar public si am avut incheiate mai multe contracte cu un centru de cercetare si pregatire profesionala (finantat din venituri proprii), aflat in subordinea institutiei unde lucrez. Contractele au fost de cercetare stiintifica (in calitate de cercetator stiintific, am avut 1 contract individual de munca) si de formare profesionala (in calitate de formator, am avut 4 contracte de furnizare servicii).
Va rog sa imi spuneti daca ma aflu sau nu in incompatibiliate, avand in vedere dispozitiile Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitătilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, respectiv urmatoarele 2 articole:
Art. 94 (2) Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfăsura alte activităti, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autoritătilor sau institutiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu exceptia cazului în care functionarul public este suspendat din functia publică, în conditiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societătilor comerciale ori în alte unităti cu scop lucrativ din sectorul public;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.
Art. 96 (1) Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau activităti în domeniul didactic, al cercetării stiintifice, al creatiei literar-artistice.

Pe de o parte, legea interzice ca functionarii publici sa aiba o alta activitate remunerata sau neremunerata, iar pe de alta parte, se specifica faptul ca acestia pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic si al cercetarii stiintifice.

Scrie in vreo lege negru pe alb faptul ca functionarii publici nu au voie sa aiba contracte individuale de munca sau contracte de furnizare servicii?

Va multumesc frumos.


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:31, 21 Aprilie 2017
In opinia mea, va sunt aplicabile prevederile art.96 alin.1 teza I din Legea 161/2003.
Altfel spus, nu sunteti in incompatibilitate.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Totusi, puteti sa ma lamuriti cumva si daca este specificat in vreo lege faptul ca functionarii publici nu au voie sa aiba contracte individuale de munca sau contracte de furnizare servicii?
Nu veti gasi asa ceva in legislatie .. totul este pe interpretarea textelor de lege existente.

Legea 161/2003
Art.94
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
.....


Art. 96. - (1) Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului.
....

In sectorul privat, functionarii publici pot avea c.i.m. in alte domenii de activitate care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, potrivit fişei postului.

In sectorul bugetar, funcţionarii publici nu pot avea raporturi de munca în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Functionar public leo92 leo92 Un functionar public, la primarie, poate conduce contabilitatea la un SRL? (vezi toată discuția)
Functionar angajat al ministerului public ligia79 ligia79 Buna ziua! As vrea sa va intreb daca un angajat al Ministerului Public poate sa desfasoare activitati (altele decat cele prestate in cadrul serviciului mai ... (vezi toată discuția)