avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere /desfiintare post: se poate schimba in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere /desfiintare post: se poate schimba in preaviz modul concedierii?

Buna seara,
Sunt in a doua saptamana de preaviz dupa notificarea desfiintarii postului meu la firma la care lucrez. Am fost anuntat ca pot sta acasa fara a imi afecta salariul.
As dori sa stiu daca se poate schimba modul de concediere in preaviz. Am inteles ca se poate schimba in concediere disciplinara in cazul in care ar trebui sa fiu prezent la firma si lipsesc nemotivat - nu e cazul meu, insa ma intreb ce alte motive ar fi invocate, mai ales in absenta mea, desi am convenit cu angajatorul sa nu mai vin.
Inca o intrebare ar fi legata de salarii compensatorii - desi nu sunt prevazutenin contract, mi-a fost dat de inteles ca vor fi cateva salariinoferite. Aceasta ar schimba cu ceva dreptul meu la somaj?
Multumesc pentru ajutor!
Laur
Cel mai recent răspuns: lrap , utilizator 11:11, 21 Aprilie 2017
1. Schimbarea motivului de incetare a c.i.m. este posibila in mai multe situatii , si anume: intervenirea unei situatii in care c.i.m. inceteaza de drept (art.56 alin.1 C.mun.), se poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului (art.61 C.mun.), partile decid de comun acord incetarea c.i.m. (art.55 lit.b C.mun.)

2. Acordarea de salarii compensatorii nu va afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia de somaj.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns! Voi incerca ca parcurg articolele respective, insa e o nuanta la care am nevoie de sfatul dumneavoastra: in timpul preavizului de concediere ca urmare a desfiintarii postului, din motive ce nu tin de persoana angajatului (si tinand cont de faptul ca mi s-a comunicat in scris ca nu e necesar sa fiu la serviciu) se poate schimba motivul concedierii? Incerc sa ma asigur ca nu vor fi mici sau mari rautati facute in timp ce eu caut un nou loc de munca.
Si completez cu un exemplu de situatie: se poate ca in preaviz sa ma trezesc cu o imputare pe ceva ce s-a intamplat cu o saptamana inainte de a primi notificarea de preaviz pentru desfiintarea pozitiei? Logic pare ca nu se poate, avand in vedere ca dupa saptamana respectiva am fost concediat pe motive ce nu tin de persoana mea.
Va multumesc din nou!
lrap a scris:

.... in timpul preavizului de concediere ca urmare a desfiintarii postului, din motive ce nu tin de persoana angajatului (si tinand cont de faptul ca mi s-a comunicat in scris ca nu e necesar sa fiu la serviciu) ....

In acest caz, nu vi se poate schimba motivul concedierii.

Angajarea raspunderii patrimoniale se poate face in termen de maxim 3 ani de la data producerii pagubei.

Legea 62/2011
art.211
Cererile pot fi formulate de cei ale căror drepturi au fost încălcate după cum urmează:
a) măsurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau încetare a contractului individual de muncă, inclusiv angajamentele de plată a unor sume de bani, pot fi contestate în termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de măsura dispusă;
b) constatarea nulităţii unui contract individual de muncă poate fi cerută de părţi pe întreaga perioadă în care contractul respectiv se aplică;
c) plata despăgubirilor pentru pagubele cauzate şi restituirea unor sume care au format obiectul unor plăţi nedatorate pot fi cerute în termen de 3 ani de la data producerii pagubei.
Va multumesc din nou pentru suport!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere angajat Nicolaescu Simona Nicolaescu Simona In ce conditii poate fi concediat un salariat care a fost angajat pe fonduri europene? Firma a contractat fonduri europene si a fost obligata sa angajeze un ... (vezi toată discuția)
Concediere sau demisie? Ade Iovan Ade Iovan Dupa 6 luni de la inceperea contractului de munca, este vreo diferenta intre demisie sau concediere? (vezi toată discuția)
Concediere colectiva mascata in demisie acordul partilor diadora_74 diadora_74 Buna ziua, Am nevoie de o lamurire in ceea ce priveste \\\\\\"concedierea colectiva\\\\\\" care este mascata in \\\\\\"demisia cu acordul partilor\\\\\\". ... (vezi toată discuția)