avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere sau demisie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere sau demisie?

Dupa 6 luni de la inceperea contractului de munca, este vreo diferenta intre demisie sau concediere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 27 Martie 2017
Sunt diferente intre cele doua modalitati de incetare a c.i.m.

1. Demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Demisia poate fi cu sau fara preaviz.

In caz de demisie, nu se beneficiaza de soma.

2. Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului. Ea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Numai persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 C.mun. beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

De asemenea, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lua co în timpul perioadei de previz? b0g23 b0g23 buna ziua - pot lua concediul de odihna in perioada de concediere (in perioada de 20 zile)? - se amana zilele zile ramase din concediere dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim al unui asociat unic cu functie de angajat. canamaria canamaria In conditiile in care un asociat unic are contract de munca inregistrat la ITM (iar societatea pe care o detine nu a avut activitate, implicit contributiile la ... (vezi toată discuția)
Legislatie criss_cluj15 criss_cluj15 Buna seara, Am si eu cateva intrebari privind un caz real al C.I.M. Am facut sesizare la I.T.M.,au venit in control si ne-au pus sa complectam o declaratie ... (vezi toată discuția)