redcom a scris:
Poate fi exclus din societate:
a) asociatul care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau care se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora;
c) asociatul care înfiinţează, pe întreg teritoriul judeţului în care activează, alte societăţi comerciale cu obiect de activitate similar cu cel prevăzut la art. 9 din prezentul act constitutiv.
[...]
E legal sa imi fac o alta firma cu acelasi obiect de activitate, si sa fiu exclus cumva din firma veche?
Este posibila excluderea dvs in conditiile in care societatea sau cel putin unul dintre asociati va solicita in instanta aceasta. Excluderea unui asociat se realizeaza numai pe cale judecatoreasca, nefiind posibila excluderea pe cale amiabila.
In cadrul actiunii in excludere, reclamantul, asociat sau societate, va putea cere si repararea prejudiciului cauzat de asociatul a carui excludere se cere (bineinteles, reclamantul va trebui sa faca dovada prejudiciului pe care dvs l-ati cauzat societatii).
redcom a scris:
Salve,
Dar pot eu ca administrator sa cesionez partile mele sociale unei terte persoane din afara firmei?
Da, in conditiile prevazute de actul constitutiv, respectiv:
redcom a scris:
Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de catre asociati reprezentand 100% din capitalul social.
redcom a scris:
Ce solutii am?
Mai aveti la indemana si retragerea din societate, in conditiile prevazute de L31/1990:
Art. 226
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.