avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită simultaneitate "contestatie in anulare" - "revizuire"
Discuție deschisă în Executare silită

simultaneitate "contestatie in anulare" - "revizuire"

onorati opinenti,
va supun dezbaterii urmatoarele aspecte :
in fapt - o cerere de reexaminare de amenda judiciara a fost respinsa prin incheiere irevocabila.
finantele au declansat executarea silita a amenzii judiciare.
sunt intrunite deopotriva conditiile de exercitare si a contestatiei in anulare ( partea petenta nu a fost citata la termenul de judecata - 317 alin.1 pct.1 c.p.c.) cat si cele de revizuire (322 pct.8 c.p.c. ).

intrebare
pot fi promovate simultan ambele cai extraordinare de atac ( sau eventual ce impedimente juridice evaluati ) ? - rog sa evitati punerea in discutiune a principiului '' electa una via non datum alteram ad altram....".

cu multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 00:31, 28 Septembrie 2009
Pot fi promovate simultan ambele cai extraordinare de atac in mod teoretic deoarece motivele pentru care se cere reformarea hotaririi definitive sunt diferite, insa practic nu se pot solutiona concomitent deoarece dosarul care cuporinde solutia a carei retractare se cere va fi atasat numai unui dintre dosare cel in contestatie sau cel de revizuire
Intrebarea e daca nu cumva cererea de reexaminare este si unica (singura, ca sa nu-mi iasa o cacofonie) cale de atac?
Sau cel putin asa sustine art. 108 ind 5 folosind un adverb restrictiv si exclusivist (" numai cerere de reexaminare").

Daca admitem ca s-ar putea sa mai fie si alta atunci acesta ar putea sa fie doar contestatia in anulare.
Nu pot sa zic ca sunt indeplinite si conditiiile art 322 pct 8 c.p.c si cele ale art. 317 alin 1. pct. 1....pentru ca ar insemna sa-mi dau cu stangu'-n dreptu'.
"Impiedicarea" la care refera 322 pct 8 poate fi ...:) impiedicarea pe scari taman in ziua in care partea se ducea la procesul unde era legal citata (motiv pentru care partea nu s-a putut infatisa la judecata SI nici sa instiinteze instanta ...) Altfel spus, impiedicarea partii la care refera 322/8 nu trebuie sa fie determinata de nelegala sa citare (in cazul acesta se poate invoca 317)

Adica, mai pe romaneste (parasind litera seaca a codului) cum naiba sa sutin ca am fost impiedicat sa ajung intr-un loc unde n-aveam habar (din lipsa citarii) ca ar fi trebuit sa fiu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2009
romascanu, moderator
un raspuns pe lungimea mea de unda. dar atunci, maestre, ce se intampla daca le-am promovat totusi concomitent ?
duceti rationamentul pana la sfarsit, apreciez pct dvs de vedere
multumiri
exact maestra romascanu.
nu a fost citata pt ca probabil judele era in vacanta sau avea alte ''targeturi'' mai importante decat cauza clientei mele.
si eu m-am impiedicat de adverbul ''numai'' din 108^5 cu 3 care adverb nu prea permite multa interpretare. ideea ramane cum il depasim ?
oricum ramane o chestiune de '' punere a problemei'' si de '' betonare'' a unui rationament seducator .
multumesc pt punctul dvs de vedere, si el seducator de altfel, desi impiedicarea nu o vad restrictionata ca exogena judecatii pt ca altfel judecatorul-grefierul ar trebui sa respinga actiunea justificand prin propria ''turpitudine''...nu ca ar fi pionier in materie, dar nici nu cred ca ar suferi de constiinta
top dan a scris:
Pot fi promovate simultan ambele cai extraordinare de atac in mod teoretic deoarece motivele pentru care se cere reformarea hotaririi definitive sunt diferite, insa practic nu se pot solutiona concomitent deoarece dosarul care cuporinde solutia a carei retractare se cere va fi atasat numai unui dintre dosare cel in contestatie sau cel de revizuire


Buna ziua,

Fara a intra in discutie pe fondul ei, apropo de "atasarea" dosarelor, pot sa va relatez un caz de "antologie de practica judiciara in Romania":
- Intr-un litigiu, Reclamantul fotocopiaza (efectiv) actiunea introductiva cu acelasi Parat si o depune de 2 ori la aceiasi instanta.
Cf. "Legii" instanta primeste cele 2 actiuni si, in mod aleatoriu, formeaza 2 dosare identice ca si continut si parti.
Pentru a le judeca, completurile de judecata "s-au aspteptat unul pe altul" pana, pe rand, s-au atasat la fiecare dintre dosare pe rol (la interval de cca.2 luni) dosarele precedente (solutionate).
P.S.
In bun spirit romanesc (românesc si/sau romanesc) bineinteles ca in final instantele a dat 2 solutii diferite in cele 2 dosare identice.

Cu stima,
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

Care era raspunsul la intrebarea selena67 selena67 Care era raspunsul la intrebarea dnei corneliagugoasa din 9 nov.2009? scuze dar sunt nou inregistrata si inca nu m-am familiarizat. Acesta era mesajul ... (vezi toată discuția)
Nu am fost citat la iccj intr-un recurs cu statul pascu tavi pascu tavi In data de 04.05.2012, am avut recurs la ICCJ, Sectia Contencios Administrativ, dar nici eu si nici avocatul meu nu am primit citatie pentru a ma apara conform ... (vezi toată discuția)
Model cerere de revizuire recurs Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un model de cerere de revizuire recurs in baza art 322 p 7 c.p.c. Multumesc (vezi toată discuția)