buna ziua imi cer scuze pentru eventualele greseli sau neconformitati. Scriu pentru prima oara pe acest site. Am o mica problema sunt intr-un partaj si am o declaratie din partea unui martor care eu consider ca este mincinoasa. Cate probe imi sunt necesare penrtu a demonstra acest lucru?? exista pe aici care ar fi dispus a ataca acesta decleratie??? Daca da va rog mult astept un semn de la dumneavoastra . Va multumesc.:)
Daca spuneti ca face afirmatii mincinoase si aveti cum sa probati, puteti depune plangere penala impotriva lui pentru marturie mincinoasa.
ART. 273
Mărturia mincinoasă
(1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Mărturia mincinoasă săvârşită:
a) de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecţie a martorilor;
b) de un investigator sub acoperire;
c) de o persoană care întocmeşte un raport de expertiză ori de un interpret;
d) în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori închisoarea de 10 ani sau mai mare
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
Va multumesc pentru raspuns,totusi daca imi puteti spune de cate probe sunt necesare pentru a putea depune plangerea penala de care vorbiti? Va multumesc
Exceptand declaratia dvs, o proba directa ar putea fi suficenta pentru stabilirea existentei faptei si a vinovatiei, discutati cu o persoana specializata in concret pe caz.