avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț

Buna ziua,
In situatia data: 11 ani de casatorie, 3 copii, apartamentul in care locuim era cumparat de el dinaintea căsătoriei noastre, dar renovat impreuna.
Din 11 ani de cand suntem casatoriti, el a lucrat doar 6 ani. De aproape 3 ani jumatate el nu mai lucreaza deloc, nici macar la negru. Eu am lucrat constant si toate cheltuielile familiei le intretin.
Am avut nenumarate discuții, unele chiar aprinse, in urma carora m-a amenintat ca ma da afara din casa, ca nu am niciun drept pt ca "e al lui". As dori sa aflu daca, in situatia unui divort, ma poate da prin lege afara din apartament?
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 23:42, 25 Aprilie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Ar trebui sa invocati un dre0t de retentie daca ati investit bani ca sa nu va poata evacua pana nu achita datoria.
Pentru redactarea actiunii sau a reconventionalei ar trebui sa apelati la zprijin calificat intrucat trebuie o motivare si o probatiune.
Buna ziua,

Conform art 340 Noul Cod Civil:
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
-bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune
-bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora
-fructele bunurilor proprii
-bunurile provenite inainte de casatorie sau bunurile dobandite in timpul casatoriei prin inlocuirea unui bun propriu

Referitor la imbunatatirile aduse, trebuie sa puteti proba prin inscrisuri legale (facturi de lucrari, facturi de materiale, etc.). De exemplu, daca aduceti doar facturi de materiale, nu si facturi de lucrari, nu vor fi luate in considerare ca mijloc suficient de proba.

Nu puteti benficia de compensati pentru sustinerea familiei in tot acest timp, chiar daca dvs ati fost principalul sustinator o anumita perioada.

Exista si o eventuala ipoteza improbabila in care, daca prin orice mijloce de proba (venituri salariale, conturi bancare) sotul dvs. ar putea dovedi ca in decursul casatoriei a avut suficiente mijloace care sa depaseasca veniturile dumneavoastra si sa acopere eventuale investitii, chiar si temporar in perioada in care s-au facut investitiile, atunci nu veti mai putea pretinde eventuale compensatii.

Daca aveti copii, trebuie sa aveti in vedere ca prin Noul Cod custodia este comuna, iar copiii vor fi cel mai probabil lasati sa locuiasca in domiciliul actual. Dumneavoastra va trebui sa dovediti ca puteti asigura conditii de locuit similare si stabile (inchiriere pe termen lung a unei locuinte, etc.).
Conform art. 321 cod civil, puteți cere notarea în cartea funciară a apartamentului ca locuință a familiei, chiar dacă nu sunteți proprietară a imobilului. Este o măsură de protecție ce vă poate ajuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face partajul in caz de divort? Jenu68 Jenu68 Buna seara! Avem o situatie speciala. Suntem casatoriti de 20 ani, avem trei copii si am inceput de la 0. Pe parcursul casniciei am avut mai multe locuinte ... (vezi toată discuția)
Instrainare bunuri proprii SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Un apartament dobandit inaite de casatorie, se poate vinde fara acordul sotului? Cunosc antecedente, chiar fiica mea. I-am cumparat o garsoniera, fiind ... (vezi toată discuția)
Cum se pronunta un partaj in cazul unui imobil cumparat prin vanzarea altui imobil dobandit inainte de casatorie? love_singh love_singh Am detinut un imobil inainte de casatoie . Casatorindu-ma, dupa cativa ani l-am vandut si am cumparat un alt imobil care conform actelor este chiar mai ieftin ... (vezi toată discuția)