avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare carnet de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare carnet de munca

Acum 6 luni mi-am dat demisia de la o companie multinationala din Bucuresti (cu peste 300 de angajati), aveam 15 zile preaviz, dar din motive personale nu m-am mai prezentat in ultimele zile de munca. Imediat am gasit de munca legal in strainatate si am plecat din tara. Normal, ei mi-au desfacut contractul de munca pe motive disciplinare ( in ultima scrisoare recomandata primita, vizata de ITM, sunt anuntat de acesta decizie si se mentioneaza ca nu am debite fata de societate, dar nu e precizat nimic de carnetul de munca).
De luni voi fi in tara cateva zile si vreau sa-mi recuperez carnetul de munca. Am tot cautat sa ma lamuresc cum si n-am reusit, asa ca am cateva intrebari:
1. Unde se afla carnetul de munca ? La ITM sau tot la societate ?
2. Daca este la ITM (Bucuresti), unde se afla mai exact ? Pe site-ul lor apar 2 adrese: Str Radu Voda si Bd Octavian Goga. Trebuie completata o cerere, exista un birou special care se ocupa cu asa ceva sau trebuie sa ma adresez unui inspector anume (eventual celui care a vizat decizia respectiva) ? Aveti idee cam cat ar dura de la eventuala depunere a cererii pana la recuperare ?
3 Daca este tot la societate, cum pot sa il recuperez fara sa trec pe acolo (nu vreau deloc sa mai am de-a face cu ei) ? Pot face o cerere la ITM sa ii oblige sa trimita carnetul de munca la ei sau la adresa mea, prin curier sau posta ?
4 Tot aud ca se desfiinteaza cartile de munca, dar nu am gasit nimic sigur. Stiti cumva mai multe, iar daca se desfiinteaza, in ce mod se va tine evidenta vechimii in munca ?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 19 Septembrie 2009
1. Pentru recuperarea carnetului de munca va puteti adresa fie fostului dvs angajator, fie ITM-ului din Bucuresti cu o cerere depusa in str.Radu Voda nr.26-26A.

2. Potrivit legislatiei in vigoare la solicitarea dvs veti primi raspuns in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.

3. In Codul Muncii exista aceasta prevedere.
Art. 296
(1) Vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă.
(2) După data abrogării Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogării Decretului nr. 92/1976, cu modificările ulterioare, se vor soluţiona potrivit dispoziţiilor acestui act normativ.
(3) Angajatorii care păstrează şi completează carnetele de muncă le vor elibera titularilor în mod eşalonat, până la data de 30 iunie 2011, pe bază de proces-verbal individual de predare-primire.
(4) Inspectoratele teritoriale de muncă ce deţin carnetele de muncă ale salariaţilor le vor elibera până la data prevăzută la alin. (3), în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara carte de munca dragomirelena78 dragomirelena78 Cum se procedeaza cu persoanele care te angajeaza fara contract,te tin doua saptamani, te muncesc si nu ti plateste munca. Unde se reclama?Elena (vezi toată discuția)
Se desfiinteaza itm? adela05 adela05 Daca se desfiinteaza ITM cu o sa demonstram vechimea si salariul avut?? (vezi toată discuția)
Adresa itm valentinaaa valentinaaa ce adresa are ITM sector 2? Vreau sa trimit o cerere prin posta. Multumesc! (vezi toată discuția)