avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contorizare apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contorizare apa

Buna ziua.
Locuiesc intr-un apartament, intr-un bloc unde contorizarea apei se face de catre furnizor printr-un singur apometru pentru ambele scari de bloc iar in apartamente fiecare apartament are un apometru individual.
Fiecare proprietar duce citirea o data pe luna la asociatia de proprietari iar din insumarea consumurilor de pe toate apartamentele nu se ajunge la consumul total inregistrat de catre apometrul furnizorului.
Intr-o perioada de 9 luni au fost platite "diferente de apa" in cantitate totala de peste 420 de metri cubi ce ce s-a "tradus" intr-un cost suplimentar de 45,32 lei/persoana pentru perioada mentionata.

Explicatiile de la asociatie au fost ca aceste diferente pot aparea in principal din doua cauze:
- contoare defecte care nu contorizeaza corect
- citirile nu sunt facute de proprietari in aceasi zi la aceasi ora si astfel apar diferentele

As dori sa stiu daca exista un cadru legal prin care asociatia sa poata impune proprietarilor schimbarea tuturor apometrelor, in special a
celor care sunt vechi sau au expirata valabilitatea buletinelor metrologice.

In acest sens am gasit legea nr. 224/2015 ptr. modificarea si completarea Legii serviciului de alimentare cu apa si de canalizare
nr. 241/2006, in vigoare de la 02.08.2015, mai exact articolul 17:

Punctul (1-6) Principalele obligatii ale operatorului în raport cu utilizatorii din condominiu în cazul încheierii de contracte individuale de
furnizare/prestare a serviciului sunt:

d) sa factureze în sistem pausal utilizatorii care nu asigura montarea contoarelor de apa în toate locurile de consum aferente proprietatii individuale sau care nu verifica metrologic contoarele la termenul de scadenta ori nu înlocuiesc toate contoarele respinse metrologic;

Punctul (1-7) Principalele obligatii ale utilizatorilor din condominiu în cazul încheierii de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului sunt:

a) sa suporte proportional cu cota-parte indiviza cheltuielile de administrare, întretinere si reparare a instalatiilor comune de alimentare cu apa si de canalizare din condominiu;

c) sa suporte cheltuielile de montare, verificare periodica metrologica si înlocuire a contoarelor de apa aferente proprietatii individuale;

La punctul 1-6 se vorbeste de "operator" si "utilizatori", nu ma pricep eu la legislatie dar in cazul nostru daca furnizorul e societatea
comerciala X, operatorul retelei nu e Asociatia? Practic nu fiecare apartament are asumat contract cu Asociatia si prin urmare nu
Asociatia ar trebui sa impuna sistemul pausal la cei care nu au verificarea metrologica la zi si nu vor sa isi schimbe contoarele?

Dorim practic sa gasim o solutie de a monta contoare cu citire la distanta in fiecare apartament si daca se poate cei care nu doresc sa isi monteze noile contoare sa suporte integral consumul necontorizat.

Va multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Marți, 25 Aprilie 2017
AdrianSB, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:06, 26 August 2018
Am avut si noi aceeasi problema.Dar nu ati platit f mult...45 lei...vin 5.03 lei/luna...
Noi,pana nu am pus apometre cu citire radio,nu am rezolvat problema.Pierderile sunt de la citiri,de la apa folosita pt udatul gradinii,pentru spalatul scarilor...
Cine nu a vrut sa monteze noile contoare a trebuit sa prezinte metrologia,altfel era pus pausal.(am avut semnaturile proprietarilor!!)...Am avut doar 2 apartamente...
vali m a scris:

...Dar nu ati platit f mult...45 lei...vin 5.03 lei/luna...

Poate nu am fost destul de clar.... suma respectiva este pentru o persoana lunar.
La o familie de 4 persoane suma respectiva se inmulteste cu 4.
Nu stiu si nu doresc sa stiu cum va cheltuiti dumneavoastra banii dar eu prefer sa arunc banii la gunoi decat sa platesc 1 leu pe o factura pentru ceva ce nu am consumat.
Dar nu asta este subiectul.
Ideea principala este sa se gaseasca o modalitate legala de impunere a trecerii la normalitate a tuturor locatarilor.
Noi am pus apometre radio si ne ia 12 lei / luna in plus numai ca taxa ca le citeste prin radio + valoarea consumului. Nu stiu cum sa mai suga bani de la proprietari
AdrianSB a scris:

As dori sa stiu daca exista un cadru legal prin care asociatia sa poata impune proprietarilor schimbarea tuturor apometrelor, in special a celor care sunt vechi sau au expirata valabilitatea buletinelor metrologice.

Dupa cum ati observat, ce ati citat dvs. se refera la contracte individuale, direct intre utilizator si furnizor. Un cadru legal prin care asociatia sa poata impune legal schimbarea apometrelor si verificarea metrologica nu exista.

Metrologic vorbind, exista obligativitatea doar a furnizorului de apa sa verifice o data la 7 ani apometrul general prin care livreaza unui bloc sau unei scari, pe banii lui.

Exista alte metode prin care sa se depisteze cei care fura, caci asta se intimpla acum. Se pot verifica la cerere toti contorii generali, pe banii asociatiei si se poate estima din analiza consumurilor zilnice cam acre sunt apartamentele cu "probleme". Se poate intocmi un regulament pe asociatie, cum sa se inspecteze punctele de masura individuale. Se poate ajunge la o intelegere pe asociatie sa semonteze acei contori cu citire automata radio, etc.

Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2017
latka, utilizator
latka a scris:

Exista alte metode prin care sa se depisteze cei care fura, caci asta se intimpla acum. Se pot verifica la cerere toti contorii generali, pe banii asociatiei si se poate estima din analiza consumurilor zilnice cam acre sunt apartamentele cu "probleme". Se poate intocmi un regulament pe asociatie, cum sa se inspecteze punctele de masura individuale. Se poate ajunge la o intelegere pe asociatie sa semonteze acei contori cu citire automata radio, etc.

Multumesc pentru clarificari.
Sa inteleg că practic toată puterea este la asociatie?

În condițiile în care în prezent asociația de proprietari functionează de o lungă perioadă de timp fară un presedinte sau vice-presedinte (deoarece s-au mutat din cartier), administratorul are dreptul legal să ia hotărâri prin care să impună trecerea tuturor apartamentelor pe contoare cu citire la distanță? Sau o astfel de hotărâre poate fi luată doar într-o adunare generală (prin vot) sau de un comitet executiv al asociației?

Alte discuții în legătură

Apometre cu / fara citire radio florinapopa florinapopa Buna ziua In blocul in care locuiesc au fost schimbate apometrele in majoritatea apartamentelor. Eu, deocamdata, din motive tehnice, nu am facut-o, am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am cumparat un apartament care nu are apometru pentru ... danuta_1978 danuta_1978 Buna ziua! Am cumparat un apartament care nu are apometru pentru contorizarea apei pe care o consum. As dori un model de cerere pe care sa o duc la asociatie ... (vezi toată discuția)
Rezolvare situatie - diferențe mari între apometrul de scară și suma indecșilor din apartamente elvirazaharia elvirazaharia Buna ziua! Locuiesc intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari de bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: la citirea apometrului de scara (cu 19 ... (vezi toată discuția)