Buna ziua, as dori si eu sa stiu in ce conditii ma pot debransa de la RADET, in anul 2017, avand in vedere ca in cadrul asociatiei de proprietari din care fac parte nu mai este nimeni debransat in prezent si tot blocul este legat la reteaua de termoficare RADET.
Mentionez ca doresc sa instalez un sistem propriu de incalzire, prin centrala termica de apartament (in condensatie) si incalzire prin pardoseala. Asociatia de proprietari ma sprijina in demersul meu, dar din punct de vedere legistlativ nu cunosc in totalitate procedura. Mai mentionez si faptul ca majoritatea proprietarilor din asociatie, sunt persoane pensionate si nu doresc/nu isi permit sa investeasca intr-o centrala de apartament (in cazul debransarii ca asociatie).
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra!
Primul pas este sa adresati o cerere de debransare catre RADET, apoi va vor solicita un acord de la asociatie. Teoretic este relativ simplu, dar practic, intr-un bloc unde instalatia de caldura, prin proiect si constructie, s-a dimensionat pentru un bloc intreg, orice interventie/debransare dezechilibreaza instalatia, afectandu-i pe cei ramasi racordati.
Din acest motiv, in asociatiile cu oameni responsabili si cunoscatori intr-ale termotehnicii, nu se dau acorduri de debransare.
Partea a doua cu montarea unei centrale termice de apartament presupune: cerere catre furnizorul de gaze care va redimensiona coloana de intrare in apartament, monta lontor la intrare pe baza de proiect de modificarea instalatiei (si asta, in fericitul caz in care coloana de alimentare a apartamentelor este in casa scarii, daca nu, se "trage" coloana separata...)
Pe langa lucrarile de interior veti suporta financiar si nervos si cele din afara apartamentului.
Oricum, totul pe baza de proiect avizat, lucrari autorizate si receptii finale.
Succes, daca credeti ca merita investitia care, din cele constatate de mine personal, in familie si vecini, nu se amortizeaza niciodata, ci din contra veti avea cheltuieli mai mari de intretinere.
Problema mea sta in felul urmator ... cei de la RADET au specificat ca debransarea se poate face doar in condominiile unde exista "debransari" sau doar ca debransare de asociatie (adica toti vecinii sa "treaca" pe incalzirea proprie cu centrala de apartament).
Au invocat un ordin al Ministerului (nu stiu care, nr.91 din cate am inteles - se auzea prost la telefon), ordin care spune, printre altele, ca nu ma pot debransa individual de la reteaua centralizata RADET, decat in doua cazuri:
1. Debransare totala, ca asociatie;
2. Debransare totala, ca apartament individual, cu conditiia ca in bloc sa mai existe si alti debransati.
Eu subscriu, daca sunt primul si unicul care solicita debransarea de la RADET, din cadrul blocului/asociatiei din care fac parte, pot sau nu, sa ma debransez???
Daca da - care sunt pasii de urmat pentru tot procesul?
Daca nu - de ce ? ... nu este cumva o ingradire de drepturi??.
- daca exista vro cale ocolitoare/speta/precedent in care sa reusesc totusi sa ma debransez?
Mai mentionez ca, pe scara blocului, costurile de intretinere pe timp de iarna ( caldura, apa, apa calda si gaz) se ridica undeva la aproximativ 1400 RON (Ex: 3 pers / 120 M2 in medie / luna decembrie 2016) .. unde costurile agentului termic reprezinta aprox 85%.
Cred ca este o eroare; un ap. din zona zero a capitalei, suprafata 80mp, 3 persoane fara apometre si fara repartitoare) in dec.2016:
-caldura 247 lei(3,10lei/mp, inclusiv partile comune);
-AR+AC+gaze+en.el.+gunoi=75lei/pers;
-chelt administrative+salarii+mentenante: lift,sistem supraveghere, interfon=65lei/ap
total=537lei/ap.3cam,80mp,3pers
Daca destinatia din locuinta s-a modificat in punct de lucru pt. o firma, nu beneficiati de subventia respectiva.
La blocul nostru din zona susmentionata, dar BINE administrat, in sensul ca debitul la caldura se regleaza in functie de caldura exterioara (peste 10gr se reduce cu 50%, iar peste 10gr.se opreste pe timpul zilei)costurile au fost:
-oct.2016 1,40lei/mp;
-nov.2016 2,42lei/mp;
-dec.2016 3,10lei/mp;
-ian.2017 3,56lei/mp;
-febr.2017 2,95lei/mp;
-mart.2017 1,80lei/mp
Cum am spus anterior, nu este o ingradire a drepturilor, in fond dvs ati ales sa locuiti intr-un condominiu si nu puteti impune modificari de instalatii calculate pentru un debit si o suprafata echivalenta termic.
Dumneavoastra faceti parte di categoria " consumatorilor captivi" de care se vorbeste in lumea furnizorilor de utilitati. Ca toti cei care locuiesc in condominii, ca sunt scari, blocuri, zone rezidentiale.
Pana la urma sunt sanse de reusita? In aceeasi situatie ma aflu si eu. La cealalta scara a blocului sunt mai multi debransati iar la scara mea ar trebui sa fiu primul.
Iarna asta am platit aprox 600 de lei pe luna,calorifere semi incalzite desi am scos capetele termostatate in speranta ca se va incalzi mai mult... apa calda menajera ajunge in 15 min de la pornire....timp in care o platesc "calda".
Initial vorbisem cu vecinii sa schimbam coloanele de termoficare de la subsol pana la ultimul etaj, dar acum ca e vara si e cald au uitat care sunt prioritatile.
Prefer sa ma debransez decat sa platesc un serviciu ineficient.
PS. Ap cu 3 camere, 64mp, luna ianuarie pausal : ~500 RON (in conditiile in care la intretinere era trecuta doar 1 persoana - fostul proprietar)