avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Probleme juridice de familie Succesiune
Discuție deschisă în Probleme juridice de familie

Succesiune

Buna ziua. As dori sa aflu daca un copil de 15 ani are dreptul la semnatura pt succesiunea dupa tatal decedat. Va rog din suflet sa-mi raspundeti urgent pt ca mama copilului vrea sa vanda tot si sa cumpere pe numele concubinului. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: edina , utilizator 15:09, 26 Aprilie 2017
Mama si copilul fiind amandoi mostenitori dupa sot/tata sunt in conflict de interese in ceea ce priveste mostenirea.
Minorul intre 14-18 ani se reprezinta singur iar actele ii sunt incuviintate doar de un reprezentant legal. Cum mama nu poate fi acest reprezentant, iar copilul mosteneste 3/4 din mostenire, iar mama doar 1/4, nu poate vinde decat 1/4. Notarul sau instant vor stabili pentru copil un curator special ori va fi desemnat un reprezentant al autoritatii tutelare.
Deci, nu poate vinde tot, doar partea ei si numai dupa ce se dezbate succesiunea. Cota copilului este in siguranta. O vanzare ar fi nula. Dar nu ar face-o niciun notar in tara asta.
Sa inteleg ca are drept de semnatura? Mama nu poate vinde fara semnatura copilului?
Da, semneaza copilul, pentru ca are capacitate de exercitiu restransa.
Sub 14 ani, minorul nu are capacitate de exercitiu si decid/ semneaza parintii ptr el.
Intre 14-18 ani semneaza el si i se incuviinteaza semnatura de un adult (parinte, tutore, curator, reprezentant autoritatea tutelara).
In cazul dvs, mama - datorita conflictului de interese - NU poate sa-i incuviinteze semnatura, deci trebuie sa fie altcineva. O va face un strain de copil, imputernciit de lege si care sa se asigure ca drepturile copilului nu sunt fraudate.
Atentie; nici chiar daca minorul ar fi avit sub 14 ani, mama tot nu ar fi putut sa faca ce vrea, o alta persoana ar fi reprezentat interesele minorului la succesiune/eventuala vanzare.
Si da, mama NU poate vinde fara semnatura minorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie catre copil minor de la mama crisana94 crisana94 Poate o mama sa doneze o proprietate imobiliara unui copil al ei minor? Daca se poate, cine are in administrare proprietatea pana ce copilul este major? Numai ... (vezi toată discuția)
Moștenire apartament în românia de către cetățeni canadieni minori: 5 notari au spus că este imposibil. Îmi este greu să admit asta, mă poate ajuta cineva? Oana_Rotaru Oana_Rotaru Buna ziua, Incerc de 4 ani fara succes sa gasesc un avocat sau notar pentru o dubla succesiune. Soacra mea a murit in 2013 in Bucuresti, a fost gasita ... (vezi toată discuția)
Drepturile minorului Adriana-Corina Adriana-Corina buna am 17 ani si 6 luni....mama mea a decedat in urma cu 11 ani...iar tatal meu in 10.10.2009 dupa moartea mamei mele mi s-a numit un curator..deoarece am ... (vezi toată discuția)