avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calcul gresit taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calcul gresit taxa de timbru

Sunt parata intr-un dosar de partaj, iar judecatorul a calculat gresit taxa de timbru: 2200 ron in loc de 3200 ron. Este vorba de o simpla greseala de calcul facuta de judecator si calculele sunt explicit detaliate intr-o cerere de reexaminare taxa judiciara facuta de reclamant care se astepta la o suma mai mica de 2200 ron. Cererea re-examinare a fost respinsa.

Reclamantul a efectuat deja plata sumei de 2200 ron (asa cum a fost calculata in mod gresit de catre instanta) si sunt in faza in care mi s-a trimis citatia pentru intampinare, dar inca nu am primit aceasta citatie prin posta.

1/ Ce pot sa face acum in ideea de a intarzia cat mai mult procesul? Am niste probleme financiare punctuale si m-ar ajuta enorm daca procesul s-ar intarzia si cu 3 luni.
2/ As putea sa cer anularea actiunii pe motiv ca taxa de timbru nu a fost platita?
3/ Banuiesc ca as putea contesta prin intampinare modul de calcul, dar trebuie sa aduc si celelalte aparari? Sau e suficient sa contest in faza asta taxa, urmand sa-mi fac apararea ulterior?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2017
uira, utilizator
Cel mai recent răspuns: uira , utilizator 16:10, 9 Iunie 2017
prin intampinare faceti apararile pe fond, anexati acte in sustinerea lor.
puteti invoca insuficienta timbrare a actiunii, iar instanta va analiza aceasta exceptie.

puteti invoca insuficienta timbrare a actiunii, iar instanta va analiza aceasta exceptie.


Si astfel se poate respinge actiunea? Sau ii pune in vedere sa plateasca taxa de timbru?

In ceea ce priveste stabilirea timbrajului, bun sau rau, aveti autoritate de lucru judecat, dat fiind ca s-a utilizat cererea de reexaminare.
Asa cum arata timbrajul, si cf OUG80/2013 Alin 5 (2), masa partajabila revendicata de reclamant e de 100.000eur. Daca dvoastra revendicati prin intampinare o masa partajabila mai mare, va trebui sa timbrati diferenta. Daca pierdeti, timbrajul vi se va imputa, daca exercitati cale de atac va trebui sa timbrati la jumatate din timbrajul primei instante.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2017
asaofi, utilizator
Reclamantul a indicat corect valorile de partajat, doar instanta a calculat (matematic) gresit cand a adunat sumele cerute de reclamant si a aplicat 5%.

A spus ca trebuie aplicat 5% * (a + b + c + d), numai ca atunci cand a facut calculele matematice, a facut 5% * (a + b + c + d/10). Pur si simplu a pierdut un 0 pe drum si de aici diferenta.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2017
uira, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti invoca exceptia netimbrarii ( insuficientei timbrari) cu consecinta anularii cererii, daca va avantajeaza. Verificati in dosar daca i s-a pus in vedere timbrarea la aceasta valoare (3200 lei) sub sanctiunea anularii cererii!

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar MYLYMYLY MYLYMYLY BUNA ZIUA. am gasit intampaltor numele meu intru n partaj judiciar ca parat fara a fii anuntata.iar rezultatul fiind posibil de dezbatere succesiune.Tip ... (vezi toată discuția)
Mai pot timbra acțiunea pânã la primul termen de judecatã? puideurs puideurs Buna ziua, Daca actiunea introductiva de judecare nu a fost timbrata, mai pot timbra actiunea pina la primul termen de judecata ? (20.05.2014), pentru ca ... (vezi toată discuția)
Model formulare apel ContSters287513 ContSters287513 Va rog sa ma sprijiniti in formularea unui apel la o sentinta civila. Pe scurt o persoana a fost sanctionata ca nu s-a prezentat la politie desi nu a fost ... (vezi toată discuția)