avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident pe trecerea de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident pe trecerea de pietoni

Buna, am avut accident intr-o intersectie blocata, cu masini pe trecere cerea de pietoni. Am traversat pe rosu printre masini, semaforul schimbandusi culoarea intre timp; soferul a iesit din coloana si a depasit-o lovindu-ma pe linia de tramvai. Vreau sa stiu care are vina mai mare?
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 13:25, 27 Aprilie 2017
HG1391/2006 Art. 103. – Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia bandă pe careeste amplasată linia tramvaiului lângă axul drumului, conducătorii de vehicule pot folosiaceasta bandă, cu obligaţia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.
OUG195/2002 Art.72.
(4) Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora sau nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere poarta întreaga raspundere a accidentarii lor, în conditiile în care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector.
Erau 3 benzi, deci automat nu avea ce cauta pe linia de tramvai. A calcat banda dubla si a depasit si coloana. Ideea este ca eu am fractura de umar si spitalizare 6 zile. Deci vina nu cred ca este numai a mea.
Pai doreati sa stiti doar cine are vina mai mare. Cred ca dvs. o aveti mai mare, puteti afirma contrariul ? Puteti sa deschideti proces civil impotrva acelui sofer, încălcarea normelor rutiere care are drept consecinţă vătămarea corporală a unei persoane a cărei vindecare necesită până la 90 zile (inclusiv) de îngrijiri medicale nu mai este incriminată, cu excepţia situaţiei în care conducătorul auto vinovat se află sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive, sau când acesta se afla în desfăşurarea unei activităţi ce consituie prin ea însăşi infracţiune (spre exemplu, conducerea fără permis) – art. 196 NCP
Ideea este ca ambii ati incalcat legea si pentru ca nu se va putea stabili exact care are vina mai mare se va considera culpa comuna 50%-50% sau, cel putin, aceasta este situatia ideala. Din punctul meu de vedere, dvs. v-ati pus in pericol si de aceea ponderea mai mare a vinei e in sarcina dvs.; soferul nu a pus pe nimeni in pericol; doar a incalcat o regula de circulatie fara a crea o stare reala de pericol. Pe dvs. trebuie sa va despagubeasca asiguratorul RCA al soferului; asta daca solicitati despagubiri; va depinde mult de ce scrie in certificatul IML (zilele de ingrijiri medicale care nu au legatura cu zilele propriu-zise de spitalizare)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis suspendat neacordare de prioritate mihaelaa.roxana mihaelaa.roxana zilele trecute mi-a fost suspendat permisul de conducere 60 de zile pt neacordare de prioritate care a rezultat cu un accident fara victime omenesti, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! este situația următoare: autobuzul era în coloană ... Marius_r Marius_r Bună ziua! Este situația următoare: Autobuzul era în coloană și aproape de bordură. Mi s-a făcut rău și șoferul a deschis toate ușile pentru a ... (vezi toată discuția)