avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata salariu prin mandat postal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata salariu prin mandat postal

Buna ziua
Am un salariat care doreste sa ii fie platit salariu prin mandat postal(locuieste in alta localitate).As dori sa stiu cine suporta plata taxelor postale:societatea care plateste salariul sau se pot retine din salariul acestui angajat? (mentionez ca angajatul respectiv a trimis un email la societate in care specifica faptul ca este de acord sa i se retina cvaloarea taxelor postale).Este legala retinerea acestor taxe(chiar si cu acordul angajatului)?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 13 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce cunosc eu ( caz identic cu cel prezentat ) cheltuielile cu plata salariului sunt suportate de angajator. Este aceasi situatie cu plata comisionului bancar pentru plata salariilor pe card.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor sau a mandatului postal nu trebuie sa afecteze cuantumul salariului, în sensul că nu se va reţine din salariu nici un fel de sumă de către angajator sau banca/posta ce efectuează plata .

Daca salariatul este de acord sa i se retina taxele respective, atunci trebuie incheiat un acord cu el in aceasta privinta.
Buna seara, ati putea sa.mi spuneti legea, articolul care specifica faptul ca angajatorul este obligat sa plateasca comisioanele percepute de catre posta? Am si eu aceeasi speță, imi ridic salariul numerar si am fost anuntat ca imi va fi trimis prin mandat postal, iar costurile vor fi suportate de mine. Mi se pare un abuz, tot ce am gasit ar fi ceva adnotari la articolul 166 din legea 53, care se refera la faptul ca nu sunt obligat la plata salariului pe card deoarece acesta poate fi afectat de comisioane.

LIVIU NISTEA a scris:

Din ce cunosc eu ( caz identic cu cel prezentat ) cheltuielile cu plata salariului sunt suportate de angajator. Este aceasi situatie cu plata comisionului bancar pentru plata salariilor pe card.

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2021
Dany0888, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In doctrina , s-a opinat:
Angajatorul nu poate dispune efectuarea plăţii salariului prin card fără acordul salariatului. Soluţia este justificată de împrejurarea că plata prin card implică reducerea sumei încasate efectiv de către salariat, datorită reţinerii unui comision de către bancă. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. II, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 141)

Plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor nu afectează cuantumul salariului, în sensul că nu se va reţine din salariu nici un fel de sumă de către angajator sau banca ce efectuează plata prin card. (Constantin Tufan, Plata salariilor, în Revista română de dreptul muncii nr. 3/2003, p. 35)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata salariilor AliceS AliceS In ce masura angajatorul, alegandu-si forma si metodele care ii sunt convenabile din punct de vedere financiar ( de ex. o banca preferentiala) poate vira toate ... (vezi toată discuția)
Fluturas de salariu M123G M123G Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatieL in urma modificarii bazei de calcul CAS in 2012, mi s-a retinut din salariu anul acesta o suma in plus fata de ... (vezi toată discuția)
Plata salariului cash utiliyator utiliyator Angajatii din sectorul de stat care lucreaza in institutii unde intreg personalul este platit prin intermediul cardurilor pot opta pentru plata salariului ... (vezi toată discuția)