avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatori legale si concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatori legale si concediu de odihna

Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau cu renumeratie la care se adauga minim un spor de 100 % la salariul de baza...
Sa inteleg ca ori se plateste cel putin dublu ziua respectiva ori primesc liber si plata normala ori in cazul in care nu se agreaza plata in bani primesc 2 zile libere?
Concediul de odihna se poate solicita in orice perioada a anului in curs in functie de necesitati ( se poate impune sa alegi doar saptamani complete incepand cu ziua de luni sau sa ai lucrata cel putin perioada de munca la care corespund numarul de zile de concediu? (ex: in 1 februarie maxim 2 zile de concediu aferente lunii ianuarie)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 28 Aprilie 2017
Buna ziua. Rationamentul dvoastra e corect cu exceptia celor 2 zile libere. Timpul care se atribuie corespunzator trebuie sa fie in functie de cate zile libere nelucratoare nu vi s-au acordat/nu ati fost remunerat. Aspectele astea trebuie sa fie trecute in CIM/Regulamentul de ordine interioara al angajatorului. Zilele de concediu se calculeaza proportional cu perioada lucrata. Daca sunteti angajat de 1 luna nu inseamna ca puteti sa va luati 21 de zile de concediu. Daca v-ati mai luat zile libere pentru diferite motive, acestea se scad din zilele de concediu daca nu sunt zile libere neplatite sau nu sunt pentru cauze speciale. Aceste aspecte trebuie sa le regasiti tot in Regulament.
Mulțumesc pentru răspunsul dumnevoastră . Înseamnă ca sunt viabile doar primele 2 variante : plata dubla sau un liber plătit. Este legala obligativitatea solicitării concediului de odihna din prima zi a săptămânii? O sa citesc si regulamentul intern.
Nu sunt doar cele 2 variante ci si a treia, dar nu pe rationamentul expus, ci ca se aplica in functie de nr.zilelor libere neacordate/neplatite cu dublu. Adica exemplu practic, data de 1 Mai este nelucratoare si daca se lucreaza, angajatorul fie o plateste cu un spor de 100%, fie se acorda liber platit ca o zi lucratoare, fie , daca se lucreaza si nu se acorda sportul, poate acorda o zi libera nelucratoare in decursul celor 30 de zile care se calculeaza incepand cu 2 Mai. Concediul de odihna nu se solicita obligatoriu din prima zi a saptamanii, dar acest aspect se discuta si se stabileste cu angajatorul.
Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2017
Cabinet avocatura Amza, Avocat
Daca suntem 2 colegi si lucrează doar 1 de 1 Mai. Unul are liber platit iar cel care lucreaza primeste o zi libera in urmatoarele 30 de zile. Nu vad nicio diferenta intre cele 2 situatii iar unul dintre noi ,face un "sacrificiu" in ziua respectiva.
Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.


sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Pentru ziua lucrata intr-o zi de sarbatoare legala se va primi banii pe ziua lucrata ca o zi normala, desi in practica unii angajatori acorda si sporul de 100%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna si weekendurile lucrate ioanatd ioanatd Va rog sa ma ajutat in clarificarea drepturilor salariatilor ce lucreaza 2 weekenduri pe luna (respectiv 2 sambete si doua duminici). Care este modul de ... (vezi toată discuția)
Program si drepturi concediu de odihna ospatari AdrianEugen78 AdrianEugen78 Pentru un program de 15-16 ore pe zi(minim) ,15 zile pe luna(o zi da o zi nu) , incluzând sâmbete,duminici si sărbători legale ce drepturi salariale ar ... (vezi toată discuția)
Zile de sărbători legale lucrate compensate cu zile de concediu…?! Anila Alina Anila Alina Am lucrat în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie și am făcut către managerul meu o cerere scrisă prin care i-am solicitat acordarea a 2 zile libere în ... (vezi toată discuția)