avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Persoana fizica vs. Microintreprindere - Drepturi de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Persoana fizica vs. Microintreprindere - Drepturi de proprietate intelectuala din strainatate

Buna ziua,

Mai intai doresc sa va descriu situatia mea actuala:

- Nu sunt angajat, obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala din strainatate (SUA si Canada), in urma publicarii unor cursuri video in domeniul IT/programare pe website-uri de profil. Am inceput sa obtin aceste venituri in 2015.
- Nu detin o firma, toate operatiunile le desfasor pe persoana fizica.
- Am inregistrat la ANAF toate sursele de venit din strainatate cu declaratia 020.
- Am declarat tot ce am obtinut, atat pentru 2015, cat si pentru 2016, prin depunerea formularului 201 la ANAF. Sunt la zi cu plata impozitelor.
- In Ianuarie 2017 m-am inregistrat la ANAF in scopuri de TVA, pentru ca am depasit plafonul de 220.000 lei in 2016. Am primit de la ei un CIF. Deja am depus formularul 300 pana la 25 Aprilie 2017, ajutat de un contabil.

Momentan, astept decizia de impunere pentru anul 2016.

Intrebare 1:

La 1 Februarie 2016 (cand inca eram angajat) am intrat in concediu fara plata timp de 3 luni, iar apoi am iesit din concediu si mi-am dat demisia. De la 1 Mai 2016, nu am mai fost angajat nicaieri.

In aceste conditii, sunt curios daca, pe langa cei 16% impozit pe venit, ar fi normal sa imi adauge si 5.5% CASS pentru 2016?



Chiar daca de acum inainte voi plati si cei 5.5% CASS sau nu, in plus fata de 16%, mi se pare un procent urias de impozite.
Sunt persoane care mi-au sugerat sa deschid o microintreprindere fara angajati, pentru impozitele mai mici (3% pe venit si 5% pe dividende) si pentru ca pot deconta cheltuieli. Dezavantajele aici mi se par: faptul ca nu am acces la bani oricand, necesitatea unui sediu social, contabilitatea si hartogaraia aferenta unei firme (am mai avut un SRL si stiu).
Alte persoane mi-au sugerat sa raman ca persoana fizica si sa ma angajez undeva cu norma lunara minima, ca sa scap de plata CASS din veniturile mele din drepturi de proprietate intelectuala din strainatate si astfel sa raman cu 16%. Avantajul ramanerii ca persoana fizica este povara minima de hartii: formularul 201 anual si formularul 300 trimestrial.

Pe langa aceste impozite, mai pierd si la schimbul valutar, pentru ca website-urile din SUA si Canada imi trimit banii in PayPal, iar de acolo eu ii retrag in ING. Comisioanele PayPal si schimbul valutar se aduna la pierderi.

Intrebare 2: Diferentele de schimb valutar se pot deconta ca si cheltuieli in cazul persoanelor fizice, asa cum activez eu?

Intrebare 3: Ce varianta imi recomandati sa aleg mai departe, in conditiile in care, asa cum am spus, as vrea sa mai reduc din impozitele pe care le platesc in acest moment, pentru ca mi se par prea mari? Microintreprindere, persoana fizica angajata cu norma minima in alta parte, alte variante?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Cass persoana fizica neautorizata GeorgeMari GeorgeMari Ce obligatii au persoanele fizice neautorizate care obtin venituri impozabile (nu salarii) catre CASS? Multumesc. (vezi toată discuția)
Calculator impozit microintreprindere cu un singur angajat marius1975_2 marius1975_2 Buna ziua, De cativa ani prestez servicii IT pentru o firma UE ca PFA. Din 2016 m-am gandit sa functionez ca o microintreprindere. Din pacate, nu am gasit ... (vezi toată discuția)
Colaborare cu o firma straina - se plateste impozit pe venit? deionara deionara Buna ziua, Colaborez cu o companie straina (practic un site de internet unde m-am inregistrat, ofer servicii de consiliere, iar ei imi trimit banii pe care ... (vezi toată discuția)