avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum pot obtine dreptul de a scoate copilul din tara ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum pot obtine dreptul de a scoate copilul din tara fara acordul mamei, pentru a-l duce in vizita la bunici?

Buna ziua,

Sunt divortat si am un copil cu fosta sotie. Custodia este comuna. Parintii mei locuiesc in afara tarii, pe teritoriul Uniunii Europene. Doresc sa pot sa-mi duc copilul in vizita la bunicii lui de 1-2 ori pe an, insa mama lui nu imi da voie. Astfel, interactiunea copilului cu bunicii se limiteaza la o vizita pe an, cand reusesc bunicii sa ajunga in tara. Va rog sa imi spuneti cum as putea sa obtin dreptul de a merge cu copilul in vizita la bunici?

Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Daca unul din parinti refuza sa-si dea acordul pentru iesirea din tara a unui minor, fara a avea motive intemeiate, atunci celalalt parinte poate solicita instantei pronuntarea unei sentinte care sa suplineasca acest acord.
va adresati instantei de judecata si rezolvati problema.
Va multumesc! Imi puteti spune cumva care sunt sansele de reusita ale unei asemenea actiuni in instanta? Ce acte e nevoie sa prezint?
Sansele depind de cum argumentati interesul copilului de a face respectiva deplasare, depinde de relatia copilului cu bunicii, de detalii legate de cazul dv. in special.
Eu cred ca este in interesul copilului sa dezvolte o buna relatie cu bunicii, dar nu vad cum s-ar putea intampla asta daca nu pot sa-l duc in vizita. Nu mi se pare normal ca mama lui sa-l impiedice sa ii viziteze, mai ales ca motivele invocate de ea sunt puerile(ca sa nu folosesc un cuvant mai dur).
Ultima modificare: Vineri, 28 Aprilie 2017
mindpw, utilizator
Stimate domn, este lăudabilă dorinţa dvs. de a duce copilul în vizită la bunici, în afara graniţelor. Îngrijorarea mamei este alimentată, probabil, de numeroasele cazuri în care câte un părinte, mamă sau tată, pleacă în vacanţă şi...vacanţa devine permanentă.
Totuşi, în interesul superior al copilului, ar putea veni şi bunicii în vizită în Romania, probabil au şi ei prieteni şi rude pe aici şi, cu ocazia venirii, pot să-şi întâlnească cunoscuţii, prietenii. Este o soluţie reciproc avantajoasă, copilul petrece timp cu bunicii, bunicii îşi revăd locurile natale, dvs. nu aveţi divergenţe cu mama copilului.

Alte discuții în legătură

Cerere in instanta suplinire acord vicpopescu6967 vicpopescu6967 Pereche de tineri in concubinaj au un copil , recunoscut de tata , prin certificatul de nastere , dar crescut de mama . Are mama vreun temei legal sa pblige ... (vezi toată discuția)
Proces tutela comuna si domiciliu impotriva dorintei copilului radu67 radu67 Buna ziua, Situatie de fapt: -Sotia divortata si recasatorita(are un copil de aproape 12 ani la care are tutela exclusiva) -Actualul sot si-a gasit un loc ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)