avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Perioada de proba pentru angajat nou?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Perioada de proba pentru angajat nou?

Buna,

As dori sa angajez cateva persoane la viitoarea mea firma. Intrebarea mea este:

Cate luni un angajat poate lucra legal pentru un S.R.L. inainte de a fi acceptat de firma, sa lucreze Full Time? In Serbia este 3 luni, dar in Romania, nu stiu sigur.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: l00xzy , utilizator 16:26, 28 Aprilie 2017
Buna ziua. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Aceasta perioada de proba se stabileste prin CIM si nu are legatura cu timpul de lucru/full time/part time. Astfel, puteti angaja pe program de lucru normal (8 ore) sau timp partial dar cu perioada de proba stipulata. Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, CIM-ul poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Multumesc mult pentru raspuns.
Perioadele de proba mentionate mai sus sunt valabile numai in cazul incheierii unui c.i.m. pe durata nedeterminata.

In cazul c.i.m. incheiat pe durata determinata , potrivit art.85 C.mun., perioade de probă nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Am inteles, multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim si contract voluntariat florenta_22 florenta_22 1.Pe cate zile se poate face un CIM cu norma intreaga se poate pe perioada de proba maxima? Dar un contract de voluntariat pe ce perioada se poate incheia? 2. ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Anayllyl Anayllyl Buna dimineata! Va rog sa-mi raspundeti cat poate dura perioada de proba si daca o perioada de 90 de zile este legala. Multumesc (vezi toată discuția)
Contract de munca valls valls Buna ziua, Am fost angajat in aprilie iar dupa 90 de zile de proba cat era in contractul de munca am fost fortat sa imi dau demisia. Este ok? Nu a fost ... (vezi toată discuția)