avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

Buna ziua,

Am fost angajat in aprilie iar dupa 90 de zile de proba cat era in contractul de munca am fost fortat sa imi dau demisia. Este ok? Nu a fost nevoie de preaviz. a zis ca sunt incadrat in perioada de proba si ca nu e nevoie dar aceasta este depasita cu 10 zile lucratoare practic nu mai era in perioada de proba.

Un alt aspect. La angajare nu am adus un certificat medical care sa ateste ca sunt apt si nici un control nu s-a facut la firma cu toate ca am semnat instructia si protectia muncii. Am citit in legea 53/2003 si privind Art. 27.
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.

Asta inseamna ca am lucrat la negru? si daca da. ce beneficii pot obtine in instanta adaugand ca sanatatea ochilor mei a scazut in mod considerabil.
Astept raspuns.
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
valls, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:23, 23 Iulie 2013
De ce nu ati sesizat nulitatea c.i.m. cand ati inceput sa lucrati?
1. In perioada de proba angajatorul are dreptul sa va notifice ca nu doreste continuarea contractului. Nu trebuie motivata notificarea.

Codul muncii Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.


Deci nu este necesar preaviz. Pur si simplu angajatorul va notifica in scris ca CIM inceteaza. Daca perioada de proba s-a depasit atunci trebuie sa va concedieze, sa va dati demisia sau sa inceteze CIM cu acordul partilor. Dar daca \"v-ati dat demisia....\"

Deci v-ati dat demisia tocmai pt ca s-a depasit perioada de proba. Nu trebuia sa vi-o dati.

2. Nulitatea trebuie sa o constate cineva si produce efecte pt viitor. Adica d-voastra, instanta, etc. Deci d-voastra aveti vechime in munca, chiar fara adeverinta medicala, si nu e munca la negru.

(5) Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.

Vedeti art 57 Codul muncii (1) Nerespectarea oricăreia dintre condiţiile legale necesare pentru încheierea valabilă a contractului individual de muncă atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulităţii contractului individual de muncă produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin îndeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.
(4) În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
(5) Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor.
(7) Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Sa inteleg ca nu pot face nimic? Inca un lucru, timp de o luna jumatate am lucrat full time dar contractul era part time. diferenta de salariu nu a fost consemnata nicaieri. Firma are 2 condici una oficiala si una interna, In cea oficiala am trecut programul part time iar in cea interna full time.
Si vreau sa stiu daca zilele de concediu pe care le aveam la dispozitie trebuiesc platite si cum se face aceasta plata tinand cont ca luna de munca are un numar variabil de zile.
CO se stabileste in functie de perioada lucrata la acel angajator si nu la numarul de zile lucrate intr-o luna.

Ati sesizat ITM-ul cu privire la aspectele mentionate aici?
Nu am sesizat.a fost o intelgere verbala. Ma refeream la cuantumul pe care il primesc pe ziua de concediu care nu a fost luat

Alte discuții în legătură

Perioada de proba pentru angajat nou? l00xzy l00xzy Buna, As dori sa angajez cateva persoane la viitoarea mea firma. Intrebarea mea este: Cate luni un angajat poate lucra legal pentru un S.R.L. inainte de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca DDY DDY Buna ziua ! Am un contract de munca pe care scrie ca sunt 90 de zile in perioada de proba si in caz de demisie sau concediere trebuie sa stau 20 de zile ... (vezi toată discuția)