avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu puericultura
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu puericultura

Buna ziua,
Pe parcursul concediului maternal al sotiei mele nu am solicitat concediu paternal pentru efectuarea cursului de puericultura. Sotia mea s-a intors la serviciu dupa un an si noua luni, primind si indemnizatia de reinsertie aferenta. Problema este ca, acum, la patru luni de la intoarcerea la serviciu, cei de la contabilitate au anuntat-o ca trebuie sa restituie contravaloarea indemnizatiei de pe prima luna pentru ca eu nu am solicitat concediu paternal (ptr. cursul de puericultura). Exista vreo lege care prevede acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:31, 28 Aprilie 2017
Potrivit Legii 210/1999, tatal copilului are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucrătoare cu înca 10 zile lucrătoare, dacă a obținut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.

Asadar, tatal are dreptul , nu obligatia sa solicite acest lucru.

Indiferent daca tatal solicita sau nu concediu paternal, mama nu trebuie sa restituie nicio indemnizatie de maternitate primita pe durata concediului de maternitate (126 de zile).

Spuneti-le celor de la contabilitatea sa va spuna baza legala a afirmatiei lor , intrucat Legea 210/1999 nu prevede asa ceva.

Va multumesc pentru raspuns, dar s-a strecurat o mica eroare (m-am exprimat eu gresit). Nu e vorba despre indemnizatia de maternitate, ci despre cea de reinsertie. Exista vreo baza legala?
Nu exista indemnizatie de reinsertie.

Probabil va referiti la indemnizatia pentru CCC, care se va restitui daca mama nu avea dreptul s-o primeasca in acea perioada.
Angajatorul nu are nicio legatura cu aceasta, ci numai AJPIS-ul va decide in acest sens.
Este vorba despre stimulentul de insertie primit de sotie (acordat pana implineste copilul trei ani) pentru ca s-a intors cu trei luni mai devreme la serviciu. Cei de la contabilitate i-au spus sotiei ca va trebui sa returneze stimulentul aferent primei luni pentru ca eu n-as fi solicitat concediul respectiv (banuiesc ca e vorba de concediul de puericultura).
Angajatorul nu are nicio legatura cu stimulentul de insertie .... singurii in masura sa decida daca restituie sau nu asa ceva sunt cei de la AJPIS sau ANAF, dupa caz.

S-a primit vreo somatie de la AJPIS sau ANAF, in acest sens?

Dvs indeplineati conditiile de intrare in CCC? Adica, aveati la data nasterii copilului cel putin 12 luni in ultimii doi in care sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit?

Alte discuții în legătură

Zile concediu puericultura ValentinaNastase ValentinaNastase Buna ziua, Daca tatal opteaza pentru stimulentul insertie fara a intra in CCC((Eu nu beneficiez de concediul de maternitate, nefiind angajata), mai poate ... (vezi toată discuția)
Concediu paternal înaintea concediului pentru cresterea copilului Marta0000 Marta0000 Bună Sotul meu va intra in concediu pentru cresterea copilului din ziua cand se va naste micutul, eu nefiind angajată. Intrebarea mea este în ce masura ... (vezi toată discuția)
Ccc luat de tatal copilului dyanab1987 dyanab1987 Buna ziua.Sunt insarcinata si nu lucrez.daca sotul nu vrea sa intre in concediu de paternitate,are ceva beneficii dupa nasterea copilului? (vezi toată discuția)