avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amânarea acceptării demisiei de către angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amânarea acceptării demisiei de către angajator

Bună ziua,

Am și eu o mică problemă la actualul loc de muncă. Așa cum am discutat de comun acord (fără se semnăm însă ceva), urma să îmi dau demisia pe data de 24 aprilie. Toate bune și frumoase, am fost la resurse umane, am semnat ce era de semnat, însă atunci când a fost vorba să semneze și el a refuzat pe motiv că mai avea niște lucruri pe care dorește să le fac. Răspunsul meu a fost că îmi voi depune demisia cu preaviz de 20 de zile, iar răspunsul lui către resurse umane a fost că va anunța el ultima mea zi lucrătoare.

Întrebarea mea este, dacă eu mă duc astăzi la resurse umane și spun că vreau să îmi dau demisia cu preaviz, nu de comun acord, sunt obligați să îmi semneze și ei, și managerul în aceeași zi? Demisia de comun acord a fost deja amânată câteva săptămâni, nu aș mai vrea să fiu în aceeași situație și cu cea cu preaviz.

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:56, 28 Aprilie 2017
1. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

2. Daca va depuneti astazi demisia, incepand cu data de maine incepe sa curga termenul de preaviz.

3. Atentie insa ca, angajatorul poate renunta total / partial la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

4. Codul Muncii nu reglementeaza "demisia cu acordul partilor ". Demisia poate fi cu sau fara preaviz.
Ultima modificare: Vineri, 28 Aprilie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mulțumesc!

Ideea este că eu aș fi dorit încetarea cât mai recentă a contractului de muncă, având în vedere că verbal discutasem să se încheie la un anumit termen, iar atunci când termenul a venit mi s-a dat de ales să mai iau și termin câteva proiecte, iar apoi să îmi semneze cererea de demisie cu acordul părților (conform art. 55, din câte am înțeles) sau să semnez la momentul de față o cerere de concediu conform art. 81 cu preaviz de 20 de zile lucrătoare.

Dacă aș dori, însă, să îmi iau concediu de odihnă în timpul preavizului, managerul are dreptul să îmi refuze cererea de concediu? Și dacă îl iau, se amână termenul de încetare a muncii la locul actual?
Daca nu este de acord cu incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.), atunci depuneti o cerere de demisie care poate fi cu preaviza sau fara preaviz (art.81. C.mun.)

Salariatul si angajatorul pot decide ca zilele de concediu de odihna neefectuate sa fie efectuate in perioada de preaviz., intrucat , potrivit art.81 alin. (5) din Codul muncii , pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Angajatorul poate refuza acordarea zilelor de CO pe durata preavizului, situatie in care la incetarea contractului individual de muncă acestea vor fi compensate in bani.

CO nu suspenda durata preavizului, astfel ca, termenul de preaviz continua sa curga si in perioada efectuarii concediului de odihna.
Ultima modificare: Vineri, 28 Aprilie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in timpul c.o zimbrul60 zimbrul60 Sunt in concediu si as vrea sa stiu daca in timpul derularii C.O,pot sa-mi depun demisia,ori cu acordul partilor sau cu preaviz. In cazul in care este cu ... (vezi toată discuția)
Demisie VaduvaL VaduvaL Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca am avut contract pe perioada determinata pe 3 luni adica 03.06.2016-02.09.2016,iar pe 02.09.2016 am primit act aditional ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in perioada de preaviz ina 64 ina 64 Buna ziua, sora mea si-a gasit un serviciu mai bun in alta parte , a depus cererea de demisie cu preavizul de 20 de zile lucratoare, dar mai are de luat 4 ... (vezi toată discuția)