avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lngrijirea parintilor de catre copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lngrijirea parintilor de catre copii

Buna ziua, eu am urmatoarea situatie: Tatal meu este de 5 ani la un camin pentru persoane virsnice. Deoarece cunosc mentalitatea din Romania, doresc sa mentionez ca sa prezentat acolo din propie dorinta si fara a se consulta cu mine desi avem o relatie buna, normala. El are o pensie buna din care isi poate plati taxele si ii raman inca bani la care eu adaug ceva in fiecare luna. Pina aici nici o problema. De pe o luna pe alta s-a majorat taxa pt. Camin cu 105% prin hotarirea Consiliului Popular. Lui i se retin 60% din costuri pentru restl de 40% sint chemata sa platesc eu. Deoarece sericiile Caminului nu s-au schimbat, am cerut o explicatie pentru aceasta majorare. Nu am primit un raspuns.
Minimum de trai este de 782 lei. Sigur ca eu am peste dar
minimum de trai in Germania este 1050 euro. Eu traiesc in Germania,
sint cetatean german respect legile acestei tari si legile europene.
Mi-se cere sa semenz un "angajament de plata"....intr-un fel in alb, asa zis.
Mi se transmit numai obligatii am dar nu si drepturi....
Deci nu este posibil sa mi se rapportez veniturile de aici cu minimum de trai in Romania.
Ce pot face in aceasta situatie?
Sper ca am reusit sa va transmit problema care ma gasesc si va multumesc anticipat pentru raspuns.


Ultima modificare: Luni, 1 Mai 2017
Nadisia, utilizator
Sper ca am reusit sa va transmit problema care ma gasesc

Nu, nu ati reusit.

Caminul are un cost lunar, intrebati care e ala exact si va puteti angaja daca vreti, ca veti plati diferenta iuntre cat poate sa plateasca tatal si cat costa.
Puteti sa incercati sa va mutati tatal in camin privat.
Ultima modificare: Luni, 1 Mai 2017
gi-jane2, moderator
Multumesc pt. raspuns.
Problema este ca eu nu pot sa platesc pt. ca am un venit sub nivelul minim din aceasta tara.
Dar sigur venitul meu este mai mult decit 782:4,5 ca 175€ -minimum de trai in Romania.
Dar cum aud ca traiesti in Germania, le flutura urechile, de parca aici toti au bani si nimeni nu-i bolnav.
Deci solutia cu caminul privat.....frumos dar de unde...
Problema este ca eu nu pot sa platesc pt. ca am un venit sub nivelul minim din aceasta tara.
Dar sigur venitul meu este mai mult decit 782:4,5 ca 175€ -minimum de trai in Romania.


Ba aveti venit sub nivelul minim, ori peste..
Vreti sa ziceti ca aveti sub nivelul minim din Germania ? Pai , ce conteaza cat e vb de taxa fixa in Romania ?

Problema este ca eu nu pot sa platesc

Atunci nu platiti..
Banuiesc ca tata are casa, are unde sa stea. Daca nu se poate ingriji singur, puteti sa platiti pe cineva sa il ajute.
Pana la urma, cat v-au cerut la camin?
va raspund eu, caci in caminele de stat costul lunar e stabilit prin ordin , acelasi peste tot. cine inca nu s-a aliniat o va face curand. suma este de 1980 de lei lunar. se retine 60% din pensia benficiarului de servicii sociale, iar restul pana la concurenta sumei de 1980 de lei de la copii, frati/surori, nepoti de fiu, in masura in care veniturile lor sunt mai mari de 782 de lei pe membru de familie. daca rudele nu au venituri, atunci diferenta se plateste de catre consiliul local.
Nu pot sa cred ca ingrijirea intr-un camin de stat este 1980 lei!!!! Wow. Pai de banii astia ii inchirezi tatalui o garsoniera, si ii angajezi si o doamna care sa vina zilnic sa ii faca de mancare si curatenie. Conteaza f mult si starea tatalui, daca e deplasabil sau nu daca se poate ingriji dpdv ifienic singur.

Doamna vrea sa spuna ca ea locuieste in Germania unde castiga sub minimul de trai din acea tara, dar cum minimul din Germania e mult mai mare decat cel din Romania. Normal ar trebui sa se constate de catre Autoritatile Romane ca doamna nu are venituri peste minimul nivelului de trai in tara in care locuieste si sa nu ii impute plata. Legal nici nu prea vor avea cum, ar trebui sa va dea in judecata dar putin probabil sa castige DAR cum traim in romanika, tare imi este faptul ca tatal dvs. va beneficia de rele tratamente din partea pesonalului si vor pune presiune pe el sa va convinga sa platiti. Cred ca ramane totusi la nivelul intelegerii dintre dvs si tatal dvs. Lui nu au cum sa ii opreasca mai mult din pensie, iar impotriva dvs nu vor avea sanse de castig in eventualitatea unui proces. El ce spune? De cand este situatia cu marirea? Ati facut o scrisoare catre institutia respeciva sa ii informati in scris ca nu aveti venituri peste nivelul minim de trai?

Alte discuții în legătură

Obligatia legala de intretinere cris0811 cris0811 Buna ziua! Sunt consilier juridic la un SPAS care are in subordine un camin pentru persoane varstnice, si ne confruntam cu o situatie mai... delicata. ... (vezi toată discuția)
Model cerere de recalculare a pensiei alimentare lore28 lore28 buna ziua, cum trebuie sa procedez pt o marire a pensiei alimentare? am divortat in 2011 si at a fost de acord sa mi plateasca 150 lei lunar,deoarece ... (vezi toată discuția)
Plata contribuției in căminele de batrani necele necele As dori sa am niște clarificări cu cu privire la plata serviciilor comunitare și întreținerea persoanelor vârstnice in cămine si asistenta socială a ... (vezi toată discuția)