avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia legala de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia legala de intretinere

Buna ziua! Sunt consilier juridic la un SPAS care are in subordine un camin pentru persoane varstnice, si ne confruntam cu o situatie mai... delicata.
Incepand cu anul 2016, prin modificarea legislatiei privind asistenta sociala a persoanelor varstnice (in speta legea 17/2000), s-a ajuns la un cost de 1982 lei/luna de beneficiar. Batranii platesc 60% din pensie, restul pana la concurenta contributiei cazand in sarcina apartinatorilor acestora (in cazul in care acestia nu exista sau nu au venituri, diferenta se plateste de catre consiliul local). Si aici apare problema... noi trebuie sa cerem apartinatorilor dovada veniturilor, si sa-i obligam la plata pe cei al caror venit net pe membru de familie depaseste suma de 782 de lei. Pentru unii apartinatori (in special cei care au parintii internati si sunt mai tineri). asta nu e o problema. Insa pentru altii (frati, surori), da. De exemplu, avem batran de 71 de ani, cu sora de 80 de ani (singura ruda in viata). Sora nu vrea sa plateasca, si nici nu are de unde, pentru ca desi veniturile ei depasesc 782 de lei pe membru de familie, este si ea bolnava iar costul medicamentelor si controalelor medicale nu i-ar permite sa traiasca din 782 de lei. Noi ca si institutie, ar trebui sa o actionam in instanta pentru stabilirea unei sume pe care aceasta sa o plateasca la camin. Insa nu e de dorit sa taram o batrana de 80 de ani prin procese ( si in situatia ei sunt multi partinatori) in conditiile in care noua ne e clar ca avem toate sansele sa pierdem. Pe de alta parte nici nu vrem sa fim luati la intrebari de curtea de conturi in caz de control. Asa ca daca cineva are o idee, o portita, ceva, orice prin care toata lumea sa iasa bine din situatia asta, va rog sa mi-o impartasiti. Eu caut de o saptamana si nu reusesc sa gasesc nimic prin care sa scutesc de la plata aceste persoane batrane si bolnave.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 13:01, 24 Mai 2017
Care este temeiul legal prin care consiliul local plateste diferenta pana la acoperirea sumei de intretinere? Este lege sau HCL? Intreb ptr ca nu cunosc.
Daca este HCL se poate rezolva tot prin HCL.
In cazul legii parerea mea este sa solicitati punctul de vedere al autoritatii locale si pe cel al Curtii de conturi cu privire la modul de tratare in astfel de cazuri, va feriti astfel atat de sanctiunile primariei cat si de cele ale Curtii de conturi.

este lege. legea 17 mai exact. care momentan nu are norme de aplicare si e foarte...ambigua. Prin HCL mare lucru nu putem rezolva. Nu putem sa scadem contributia, nu putem sa restrangem categoriile de persoane care au obligatie de intretinere. in fostele norme de aplicare era precizat ca platesc doar copiii, in caz ca veniturile batranilor sunt insuficiente. acum insa aceste norme s-au abrogat si mergem pe prevederea din codul civil...
Legea 17 din ce an?
Daca legea este ambigua "exploatati" ambiguitatile.
Daca as fi in locul dvs as proceda cum am spus mai sus si m-as folosi de raspunsul lor in cazul in care este si ala ambiguu.
Uneori cazurile trebuie tratate punctual.
legea 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice
cris0811 a scris:

legea 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice

ART. 16
(2) Accesul unei persoane vârstnice în cămin se face avându-se în vedere următoarele criterii de prioritate:
c) este lipsită de susţinători legali sau aceştia nu pot să îşi îndeplinească obligaţiile datorită stării de sănătate sau situaţiei economice şi a sarcinilor familiale;

Art. 16 - alin. (2) - Lit c), o scoate din ecuație pe sora bătrânului, deoarece și ea este bolnavă și neputincioasă de bătrânețe și cu situație economica precară.

În caz contrar articolul 516 din NCC este neconstituțional, și trebuie atacat la CCR.

Mai concret este neconstituțional să legiferezi obligație de întreținere între frați/surori și între nepoți-bunici.
Un frate/soră de 80-85-90-95 de ani, nu mai poate fi considerat susținător legal pentru un frate/soră de 60-65-70 de ani.
La fel un bunic de 70-80-90-100 de ani nu poate fi considerat întreținător al nepotului de la propriul copil.
În caz contrar, se încalcă Constituția României.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Mai 2017
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista obligativitatea intretinerii unei rude? luminita_gab luminita_gab va rog ,ajutati-ma! am urmatoarea situatie: o varstnica , care a fost institutionalizata intr-un camin pt bolnavi psihici , din judetul vaslui, a fost ... (vezi toată discuția)
Cine sunt susținătorii legali ai unui vârstnic cu venituri mici? chifor_lia chifor_lia Am un bunic internat intr-un centrul pentru persoane varstnice,iar veniturile dansului nu acopera contributia de intretinere in camin.Eu in calitate de ... (vezi toată discuția)
Lngrijirea parintilor de catre copii Nadisia Nadisia Buna ziua, eu am urmatoarea situatie: Tatal meu este de 5 ani la un camin pentru persoane virsnice. Deoarece cunosc mentalitatea din Romania, doresc sa ... (vezi toată discuția)