avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... exista obligativitatea intretinerii unei rude?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

exista obligativitatea intretinerii unei rude?

va rog ,ajutati-ma!
am urmatoarea situatie: o varstnica , care a fost institutionalizata intr-un camin pt bolnavi psihici , din judetul vaslui, a fost internata in galati la spitalul de psihiatrie, acum spitalul o externeaza, iar caminul nu o mai primeste, pt ca batrana are domiciliul in galati ! mentionez ca pe raza municipiului gl nu exista un camin pt bolnavi psihici, iar batrana are rude , o nepoata din partea surorii sale! in acest caz, exista obligativitatea nepoatei la intretinerea batranei? curator este acum caminul din judetul vaslui. nu cred ca schimbarea curatorului este o problema.
Cel mai recent răspuns: ContSters84919 , utilizator 10:45, 8 Septembrie 2009
Daca s-a stabilit curatela acelei persoane varstnice in sarcina acelei institutii de ocrotire a persoanelor cu probleme psihice din jud. Vaslui, atunci aceasta are obligatia sa o reinterneze, chiar daca are domiciliul in alt judet. In ceea ce priveste obligativitatea rudelor la intretinere, in cazul acesta nepoata din sora, nu poate fi obligata sa o ia in intretinere, in cel mai bun caz sora batranei daca mai traieste.
Conf. art 86 din Codul familiei:
"(1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care adopta si adoptat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
(2) Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia legala de intretinere cris0811 cris0811 Buna ziua! Sunt consilier juridic la un SPAS care are in subordine un camin pentru persoane varstnice, si ne confruntam cu o situatie mai... delicata. ... (vezi toată discuția)
Urgent- cine plateste in aceasta situatie? DIANA R. DIANA R. Buna seara, am o intrebare pe care o doresc deslusita cat mai urgent. In situatia in care o persoana care este asigurata la stat (pers in cauza este o pers in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am un contract de intretinere cu uzufruct, in care ... CONTASOR CONTASOR Buna ziua, Am un contract de intretinere cu uzufruct, in care este specificat\"este exclusa internarea in spitale pt tratare boli cronice sau camine ... (vezi toată discuția)