avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Sulta stabilita prin HJ - cerere depusa cf. NCC - ...
Discuție deschisă în Executare silită

Sulta stabilita prin HJ - cerere depusa cf. NCC - termen prescriptie executare silita

Stie cineva daca o sulta ceruta si stabilita prin HJ dupa intrarea in vigoare a NCC, are un termen diferit de prescriptie a executarii silite?
Am citit si auzit opinii cum, ca o astfel de sulta , ar reprezenta o ”creanţă garantată cu ipoteca legală aşa cum rezultă din prevederile punctului 5 al art.2386 Cod civil” si ca termenul de prescripie ar fi de 10 ani.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Irina S. , utilizator 07:55, 3 Mai 2017
Si opinia mea este ca, se poate vorbi de un termen d prescriptie de 10 ani, conf.art.2518 pct.1.NCC raportat la art,2386 pct.5 NCC.
@Irina S., atentie, a nu se confunda prescriptia pentru punerea in executare a titlurilor executorii cu prescriptia pentru valorificarea dreptului subiectiv printr-o actiune in justitie.
Asa. Insa eu am intrebat despre prescriptia dreptului de a obtine plata unei sulte, stabilita prin HJ dupa intrarea in vigoare a NCC, si in niciun caz daca exista diferente intre aceste doua institutii, respectiv intre ”punerea in executare a titlurilor executorii” si ”prescriptia pentru valorificarea dreptului subiectiv printr-o actiune in justitie”...
Ultima modificare: Marți, 2 Mai 2017
Irina S., utilizator
Am gasit aceasta discutie pe avocatnet:

www.avocatnet.ro/content/for...

L-as invita si pe utilizatorul ”themis” sa participe la topicul creat de mine, aici, la executari silite.
Multumesc!
Asa. Se impune o precizare: eu stiu ce am scris, insa se pare ca dvs nu stiti ce ati intrebat. :((

De unde rezulta asta? Din cele spuse de dvs si citate mai jos:

Irina S. a scris:
...sulta ceruta si stabilita prin HJ ..., are un termen diferit de prescriptie a executarii silite?

si

Irina S. a scris:
...am intrebat despre prescriptia dreptului de a obtine plata unei sulte,...

In consecinta, din punctul meu de vedere, sunteti intr-o eroare (si pe langa dvs mai sunt si altii). :tooth:

Alte discuții în legătură

Creante petrulili petrulili Ce modalitate de recuperare a creantelor/ipoteci imobiliare am la dispozitie daca nu am cerut executarea silita in termen de 3 ani ? (vezi toată discuția)
Prescriere executare silita Lulica Lulica Va rog sa ma ajutati in calculul unor termene: Am de primit in baza unei sentinte penale niste despagubiri civile. Sentinta penala s-a dat in 29.06.2010 si ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului la actiune privind creanta ContSters4579 ContSters4579 Art. 2.504. - (1) Prescripția dreptului la acțiune privind creanța principală nu atrage și stingerea dreptului la acțiunea ... (vezi toată discuția)