avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silita minor

Buna ziua. Problema mea este urmatoarea>In 2015 fostul sot a pornit o executare silita pt program vizitare minor (desi el e cel care nu viziteaza copilul). Copilul a refuzat, instanta a dispus program de consiliere de 2 luni tatal fiind obligat la achitarea sedintelor. Acesta refuza sa achite si face asta dupa 1 an si numai dupa ce d na psiholog l a actionat in instanta. Dupa incheierea sedintelor am fost chemata cu copilul la executor sa l predau, desi acesta a mai incercat sa l viziteze intre timp insa vizita s a incheiat cu lasarea copilului intr un market pt ca a cerut o periuta de dinti, Ne am prezentat la data si ora stabilita, copilul a fost de acord insa tatal a inceput sa puna niste conditii aberante cum ar fi<copilul sa nu aiba la el tel mobil iar eu sa i asigur hrana necesara pe toata perioada in care sta la el.In aceste conditii atat copilul cat si eu am refuzat.Ce pot face eu in situatia asta avand in vedere ca s a adresat instantei pt stabilirea unei sume de bani despagubire( asta fiind si intentia pt care a pornit executarea si nu dragostea pt copil), conform legii. Pot formula o contestatie la executare sau chiar intoarcerea executarii pt ca eu nu am nimic impotriva relatiei tatalui cu copilul dar in conditii normale?
Stimată doamnă, până când nu se schimbă legea, asemenea "părinţi" pot profita material din statutul de tată înscris în certificatul de naştere.
Calculul penalităţilor se face pe zi calendaristică de întârziere a efectuării programului de vizită, deci nu pe nr. de weekenduri ratate de părinte din cauza refuzului minorului.
S-au admis penalităţile?
Dacă s-au admis, după 3 luni, se va calcula suma totală, dar ATENŢIE !!! până când copilul merge la programul de vizită cu tata.
Eu vă sugerez: a doua zi de la pronunţarea sentinţei cu penalităţile, prezentaţi-vă cu copilul la executor, mergeţi cu un martor şi predaţi copilul, ca tata să-şi efectueze programul de relaţii. Cereţi executorului să întocmească un proces verbal, că v-aţi prezentat.
La fel următoarea zi, şi următoarea...Spun asta fiindcă penalităţile se calculează şi pentru zilele când nu este program :duh: Păi dacă penalităţile se calculează şi pentru zilele fără program stabilit de instanţă, atunci şi tata să ia copilul obligatoriu când nu are program, corect?!
Când e ziua din sentinţă, aşteptaţi-l în faţa porţii pe tata , cu copilul, filmaţi cu o cameră autorizată, pe care să fie trecută data şi ora sau, aşteptaţi-l cu martori, apoi întocmiţi dvs. un Proces verbal, cu martorii de faţă, prin care să se vadă că domnul nu vine la program sau că minorul a plecat cu el.
Ultima modificare: Marți, 2 Mai 2017
Martonze, utilizator
Ne am prezentat la data si ora stabilita, copilul a fost de acord insa tatal a inceput sa puna niste conditii aberante cum ar fi<copilul sa nu aiba la el tel mobil iar eu sa i asigur hrana necesara pe toata perioada in care sta la el.In aceste conditii atat copilul cat si eu am refuzat.

Executorul a asistat la asta, a intocmit proces-verbal?

Ce pot face eu in situatia asta avand in vedere ca s a adresat instantei pt stabilirea unei sume de bani despagubire


Ati primit citatie sau de unde stiti ?
Consilierea psihologica a minorului se desfasoara in cursul procedurii unei executari silite, ptr aceasta consiliere, apelandu-se fie gratuit (la un psiholog DGSAPC) fie contra (mare cost), la un psiholog privat. Ambii sunt considerabili experti necesari in executarea silita. Asadar creditorul tata poate avansa plata expertului care urmeaza sa fie dedusa de la debitorul mama, pe baza chitantelor sau viramentelor.
Da,executorul a consemnat in procesul verbal. Avand in vedere ca in ultimii 4 ani mi a pornit nenumarate procese si de la cel cu nr 11 am renuntat sa le mai contabilizez,verific site ul judecatoriei saptamanal. Am costatat ca am un nou proces. Am primit la serviciu o poprire pe salariu de 3200 lei, ceeace mi se mare o suma ingrozitor de mare, deoarece eu lucrez cu jumatate de norma pt 572 lei lunar. Ce pot face in aceasta situatie? Am vreo sansa sa obtin printr o contestatie la executare diminuarea cheltuielilor de executare?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Mai 2017
karmy, utilizator
Nu înţeleg în ce fază sunteţi acum, cu executarea silită a programului de vizitare.
Am înţeles, aţi fost la executor, tata a avut pretenţii absurde, v-aţi opus, există un Proces Verbal.
Ce a urmat? Cei 3200 lei sunt doar pentru executarea silită, adică onorariul executorului, taxele lui şi onorariul avocatului d-nului ori s-au calculat deja prenalităţile?
Dacă e vorba de cheltuielile de executare, se poate face contestaţie la executare pentru diminuarea cheltuielilor,

Art. 714 Cod procedură civilă

Termene

(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:

1. contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care îl contestă;

2. cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;

3. debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.

Alte discuții în legătură

Executare silita minor karmy karmy Buna ziua. Am urmatoarea problema si va rog sa ma ajutati. In urma cu ceva vreme am primit o somatie pt executare silita formulata de fostul sot pt respectare ... (vezi toată discuția)
Consilierea psihologica a unui minor impotriva vointei lui poate fi considerata un abuz? vasy_v23 vasy_v23 BUNA SEARA...AS DORI SA MA SFATUIASCA CINEVA LEGAT DE URMATOAREA MEA PROBLEMA......IN URMA DIVORTULUI,MEU DE FOSTA SOTIE,COPILUL MINOR,IN VIRSTA DE 6 ANI A ... (vezi toată discuția)
Copilul meu refuză să mai meargă la consilierea psihologică OctavianMario OctavianMario Am un copil de 4 ani jumate și prin instanță am fost dispus sa mergem la un program de consilire psihologica deoarece copilul este la mine dar prin ... (vezi toată discuția)