avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante la intretinere/actionat in judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante la intretinere/actionat in judecata

Buna ziua.
Am si eu o mica problema si vreau sa va cer ajutorul.Problema mea a aprut in momentul in care m-am mutat.Nu ma inteleg bine cu administratora blocului si din cauza asta acuma am probleme destul de mari.La inceput unii vecini "binevoitori" m-au reclamat cum ca la mine acasa vin mai multi prieteni ...si doamna adminiatratora s-a decis sa treaca un numar aleatoriu la intretinere...2/3 persoane desi locuiesc singur.La consum de apa calda sau rece ..ma trecea dupa cum dorea dumeaei...am crezut ca am rezolvat problema dar de fiecare data cind duc consumul ...nu sunt crezut...i se pare incredibil ca eu pot sa consum 1m cub de apa rece sau mai putin pe luna.Repet sunt o singura persoana, de ceva timpa proape 2 ani muncesc...si acasa sunt in regim de hotel...vin ...maninc si dorm.La un anume eveniment niste indivizi au hotarit sa sparga gemurile de la mine de pe scara...eu de 4-5 ani nu mai am geamuri pe scara blocului.Locuind in ultimul apartament care din pacate se invecineaza cu scara de evacuare(care e inchisa cu lacatul) asta nu a facut decit sa imi aduca mari probleme.Geamurile fiind sparte, iarna toata zapada se depunea pe peretele si mi-a afectat locuinta.Mi-au mucegait peretii...mi-a mucegait mobila, tencuiala tavanului din baie sta sa cada(deja portiuni mari au cazut).Au venit cei de la RDS cu internet si cablu si au dat gauri in tocurile de la geamul de pe hol, drept care aceasta a cazut.Eu cu un vecin l-am pus in repetate rinduri...cei de la RDS fac reparatii....ori il sparg ori il deterioreaa si mai mult.Geamuri la intrarea in bloc nu mai sunt de mult.De cite ori ma intilneam cu administratora se lua de mine ca eu nu platesc.I-am explicat problema ..eu o perioada nu am muncit ..si drept urmare nu am putut plati.Acuma a trebuit sa fac imprumut la banca sa ma indatorez ca sa imi pot reface garsoniera si inca ma chinui de un an pentru ca nu mai am bani.Toata "distractia" cu termoizolatia..cumparat mobilier nou, sanitare, inlocuit tot ce mi s-a deteriorat prin casa...mana de lucru m-au costat aproximativ 12.000lei.I-am zis doamnei administratore ca daca facea lucrarile de reparatie cind trebuia si nu mi se deteriora garsoniera din cauza indiferentei dumneaei in loc sa trebuiasca sa cumpar puteam sa ii achit datoria.Doamne administratora are program de 4-5 ore pe zi timp de 3 zile pe saptamina.programul meu de lucru nu imi permite sa stau sa o caut(muncesc si in week-end)...ar fi putut la fel de bine sa puna o cutie postala in care sa ii putem pune formulare cu consumul de apa.A zis ca e mia bine sa ma treaca la pausal sau sa treca un consum "estimativ".Sa mai adaug ca iarna desi eram scutit la intretinere de o parte din costuri mie imi veneau facturi in valoare de 200-220lei.
Eu muncesc intr-un hipermarket si am un salariu de 700 lei.Bonurile au fost sistate si maririle salariale la fel pe o perioada nedeterminata.Ratele facute ma costa aproape 400 lei lunar.Acuma sunt dat in judecata pentru restante la intretinere.Sunt o multime de nereguli in cadrul asociatiei noastre de proprietari si nimeni nu face nimic.Ce pot face eu acuma in situatia in care sunt?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
romparkin, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:02, 22 Septembrie 2009
Situatia dvs.,astfel cum relatati,este foarte dificila.In primul rand ar trebui sa gasiti o modalitate pentru a plati restantele,apoi in masura in care puteti sa va dovediti afirmatiile cu acte,cu martori ,ar trebui sa formulati plangere penala impotriva administratorului sau sa il chemati in judecata pe cale de pretentii pentru a vi se restitui cheltueilile marite in mod artificial,aceasta in situatia in care expertiza administrata in cauza ar dovedi acest lucru
Eu am mortori...am vecinii care stau pe acelasi culoar cu mine care si ei sunt cam in aceeasi situatie...incarcari la facturi si multe altele.Problema cea mare ar fi ca eu sunt dat ptr neplata a 3500 lei vechi + 1900 lei penalitati.Eu a trebuit sa ma indatorez cu 7500 lei numai la o banca ptr ca putea achizitiona materiale si ce am mai cumparat ca sa pot inlocui ceea ce mi s-a distrus.Ptr. ele am factura si chitanta.Dar mai m-am imprumut si ptr. a plati servicii...termoizolatie..pus parchet...instalat usa...diferite lucrari....unde nu am chitante sau facturi.
Sa zicem ca nu asta ar fi problema...la fel cum i-am spus administratorei....daca nu trebuia sa inlocuiesc si sa investesc in materiale si bunuri puteam sa ii achit datoria.Eu platesc datoria catre ei in rate daca se poate.Mie cine imi da banii inapoi pe cele cumparate?
romparkin, utilizator
In primul rand vorbiti cu administratora sa vina sa va citeasca apometrele, este obligata prin atributiile functiei ei sa faca aceasta verificare a contoarelor macar o data pe an si sa va regularizeze consumul. In cazul blocurilor contorizate pausalul este nelegal. Daca v-a tot pus consum estimat (care este altceva decat pausalul), atunci acesta se poate regulariza.
De platit restantele, oricum trebuie sa le platiti. Mergeti si discutati la administratie sa faceti o conventie scrisa pentru modul in care sa vi se esaloneze plata acestei restante, astfel incat si Dv. sa puteti plati si asociatia sa-si recupereze banii.
.........................
Daca ati vazut ca administratora nu "se deranjeaza" sa puna geamurile acolo unde sunt sparte si unde va afecta direct locuinta ar fi trebuit s-o faceti Dv. si-i aduceati chitantele sa vi le deconteze. Era in interesul Dv. in primul rand ca sa nu ajungeti sa vi se deterioreze casa.
Daca atunci cand ati facut imprumutul la banca v-ati fi limitat la reconditionarea stricta a stricaciunilor si v-ati fi platit o parte din restanta sau toata restanta, acum ati fi stat intr-o casa goala, dar fara griji. Nu vreau sa va dau lectii, dar e o vorba din batrani "cum iti asterni, asa dormi". Ce folos ca v-ati cumparat mobila noua si v-ati amenajat locuinta, daca nu va puteti bucura de toate acestea fiind stresat de eventualitatea unui proces?
..................
In concluzie, rezolvati de urgenta cu citirea contoarelor si faceti cu administratora un plan de achitare a restantei, accentuand pe faptul ca aveti un salariu foarte mic si ca locul Dv. de munca este destul de instabil. Incercati sa stabiliti o relatie amiabila cu administratora, pana una-alta. Neregulile din bloc e greu sa le demontati Dv. singur, dar macar scapati din clestele asta cu restantele si apoi o sa vedeti si cum se pot rezolva problemele blocului.
.....................
O ultima intrebare: ati fost deja chemat in judecata? Ati primit citatie?
Daca da, formulati-va cateva argumente: consum pausal, desi ati dat citirea apometrelor (si lipsa unei cutii postale care sa asigure, in lipsa administratorului, posibilitatea de a le comunica, in conditiile in care prezenta acasa nu permite intalnirea cu administratora). Neglijarea intretinerii condominiului pentru ca nu s-a preocupat sa inlocuiasca gemurile, ceea ce v-a cauzat stricaciuni, pe timp de iarna, in casa, pe care a trebuit sa le reparati cu bani imprumutati de la banca - sa aveti o copie la contractul cu banca si copii de pe chitantele si facturile de la materialele luate pentru reparatia casei). Salariul mic. - sa aveti o adeverinta de la "munca". Si in cazul in care refuza sa coopereze pentru esalonarea restantelor, faceti o cerere scrisa in doua exemplare, una - semnata, stampilata si cu nr. de inregistrare sa ramana la Dv, cealalta ramane la ea), adresata presedintelui asociatiei prin care solicitati recalcularea consumului de apa si esalonarea platii restantelor). In cazul ca nu va primeste cererea, o trimiteti prin posta, cu confirmare de primire. Si in cazul in care v-a primit-o (cererea semnata), dar si in cazul in care aveti recipisa de la posta, acestea constituie dovada implicarii Dv. in a va rezolva problemele din cadrul asociatiei.
elga50, moderator
De acord cu indrumarile ce vi s-au dat.
Daca nu reusiti sa va intelegeti rapid cu presedintele sa esalonati plata restantelor si penalizarilor e bine sa o faceti singur. Adica daca luna asta aveti de plata 100 lei mergeti la asociatie , la posta, la banca si platiti 200 lei cu specificarea ca 100 reprezinta intretinerea curenta, 50 lei restanta si 50 lei penalizari. In instanta se tine cont de buna dv intentie si de faptul ca ati inceput sa platiti si puteti solicita instantei termene la distanta mare ca sa mai achiatati din datorii.
Bună ziua
Sunt președinte la o asociație de proprietari.Am preluat această funcție,convinsă
de faptul că implicarea intr-o activitate socială,, administrativă,puterea exemplului
schimbă mentalități de cooabitare.
Domnul ce a apelat la sfaturile dumneavoastră ,se contrazice.Inițial vecini au spus
după aceea are martori vecini.
Cum a putut să locuiască in condițiile pe care le explică?
Din experiență știu că intr-un apartament unde se perindă mai multe persoane
modul lor de comportare lasă de dorit.
Trebuie să existe ințelegere de ambele părți.Că știe ,că a auzit nu-l absolvă
de plata intreținerii.Cred că adevărul este la mijloc.

Alte discuții în legătură

Cum sa reusesc sa infiintez asociatia de proprietari? 44axa 44axa am incercat in repetate rinduri sa infiintez asociatia de proprietari pe scara noastra. motivul. 1 )stau la et.10 si am de multi ani problemr cu banii ptr ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa la asociatia de locatari arakys arakys Locuiesc la bloc si am montate apometre dar pe langa consumul inregistrat, platesc in plus si alte cantitati de apa. Este normal si legal ca asociatia sa ma ... (vezi toată discuția)
Pausalul ank 1 ank 1 Anca , Braila Va rog ,sa ma lamureasca si pe mine cum este cu pausalul la apa rece(apa calda nu este la bloc).Stau singura intr-o garsoniera de un an de zile ... (vezi toată discuția)