avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Penalul suspendă civilul
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Penalul suspendă civilul

Sunt în situaţia în care am un proces pentru schimbarea autoritatii părinteasti şi modificarea programului de relaţii cu minorul al tatălui, iniţiat de mine, dar este în curs şi o urmărire penală pentru nerespectarea programului de relaţii cu minorul, în sensul că minorul nu a ieşit în stradă să-l aştepte pe tată, s-au văzut, au conversat, dar copilul nu a plecat cu elCopilul nu a fost ascuns, mama nu s-a opus programului, copilul nu a vrut să plece. Plângerea e veche, s-a clasat, s-a retrimis la parchet...Tatăl cere suspendarea procesului de autoritate şi program de vizită, fiindcă este în curs această urmărire penală.
Este admisibilă această cerere?
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 12:27, 8 Mai 2017
Reformulez: se cere suspendarea judecăţii dosarului despre programul de relaţii personale părinte-minor, în baza art.413 alin. (1) pct.2 CPC: 2. când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrâurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea,
Dosarul penal este pentru o plângere de nerespectare program relaţii minor, clasat de parchet, dar returnat de camera preliminară pentru completarea urmăririi penale.
În acest caz concret, "infracţiunea" de refuz al copilului de a pleca cu tata poate avea "înrâurire hotărâtoare" asupra stabilirii programului de relaţii părinte-minor?
De principiu, mie nu imi pare obligatorie suspendarea judecatii civile dar depinde ce anume rezulta din dosarul penal.
In trecut, lucrurile erau mult mai clare atunci cand se dispunea inceperea urmaririi penale deoarece se putea suspenda judecata.

In prezent, depinde care este situatia cu inceperea urmarii penale.
Fiind vorba de o clasare si de o urmarire penala care trebuie completata ma face sa cred ca probele nu sunt clare, incomplete chiar, si daca nu sunt clare beneficiati de prezumtia de nevinovatie.

Conform noului CPC, există art.913 "refuzul minorului", în procedura executării silite a programului de relaţii cu minorul.
Cu o asemenea ocazie, tatăl copilului a făcut plângere penală.
Rechizitoriul a fost contestat, iar camera preliminară a retrimis dosarul la parchet.
Mama nu a împiedicat cu nimic plecarea copilului.
Să presupunem că procurorii se autocontrazic şi consideră că mama e infractoare şi îi dă o amendă de ___lei.
În ce măsură această amendă influenţează stabilirea programului de relaţii cu minorul al părintelui nerezident?
Inteleg ca parchetul a considerat ca nu ati comis infractiunea.

Pentru refuzul minorului nu poate raspunde mama.
Dupa parerea mea, pentru a se putea discuta de o raspundere penala a mamei in acest caz ar trebui ca aceasta sa instige minorul la refuz si acest lucru sa fie dovedit.
Daca a fost vorba de clasare trebuie sa adune probe.
Nu este obligatoriu sa fiti gasita vinovata dupa administrarea de probe.

Parchetul a sesizat instanta pentru renuntarea la urmarirea penala sau care a fost temeiul legal?

Parchetul nu poate aplica amenda administrativa in momentul de fata deoarece s-a abrogat aceasta institutie juridica.

Daca a fost contestat rechizitoriul inseamna ca ati fost trimisa in judecata si s-a trimis pentru refacerea unor probe sau pentru refacerea urmarii penale.

De aceea ziceam ca trebui stiut exact ce se afla la dosar pentru ca exista mai multe ipoteze posibile si fiecare da nastere la alte efecte juridice.
Ultima modificare: Vineri, 5 Mai 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Parchetul a clasat, reclamantul a sesizat camera preliminară cu plângere împotriva clasării, art. 340 Cpp, iar judecătorul a retrimis la parchet pentru completarea urmăririi penale, art. 341 (6) lit.b.În şedinţă, procurorul s-a opus, a spus că nu mai sunt alte probe de luat :)

Alte discuții în legătură

Prescripţie faptă penală Martonze Martonze La începutul anului 2012, tatăl copilului meu a dispus o executare silită a programului de relaţii cu copilul, fiindcă copilul nu voia să plece cu el ... (vezi toată discuția)
Principiul penalul tine in loc civilul Oana Gabriela Oana Gabriela As dori sa stiu daca in cursul judecatii unei cauze civile pot sesiza instanta cu o fapta penala savarsita de o parte din proces respectiv sa dispuna ... (vezi toată discuția)
Admisibilitate plangere camera preliminara Ciobanu Neculai Ciobanu Neculai Admisibilitate plangere Camera Preliminara Sunt parte vatamata in cadrul unui dosar penal deschis de trei ani, inca in faza de cercetare penala. Cercetarea ... (vezi toată discuția)