avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Principiul penalul tine in loc civilul
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Principiul penalul tine in loc civilul

As dori sa stiu daca in cursul judecatii unei cauze civile pot sesiza instanta cu o fapta penala savarsita de o parte din proces respectiv sa dispuna suspendarea judecatii pentru judecarea cauzei penale de catre o instanta competenta material si unde gasesc reglementarea juridica a acestui principiu din drept
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 14:16, 23 Iulie 2013
Regula ca "penalul tine in loc civilul" este inscrisa in art. 19 alin. 2 Cod procedura penala, care prevede ca judecata in fata instantei civile se suspenda pana la rezolvarea definitiva a cauzei penale.
" ART. 19
Acţiunea adresată instanţei civile
#M36
Persoana vătămată care nu s-a constituit parte civilă în procesul penal poate introduce la instanţa civilă acţiune pentru repararea pagubei materiale şi a daunelor morale pricinuite prin infracţiune.
#B
Judecata în faţa instanţei civile se suspendă până la rezolvarea definitivă a cauzei penale.
De asemenea, poate să pornească acţiune în faţa instanţei civile persoana vătămată care s-a constituit parte civilă sau pentru care s-a pornit din oficiu acţiunea civilă în procesul penal, dar acesta a fost suspendat. În caz de reluare a procesului penal, acţiunea introdusă la instanţa civilă se suspendă.
Persoana vătămată care a pornit acţiunea în faţa instanţei civile poate să părăsească această instanţă şi să se adreseze organului de urmărire penală sau instanţei de judecată, dacă punerea în mişcare a acţiunii penale a avut loc ulterior sau procesul penal a fost reluat după suspendare. Părăsirea instanţei civile nu poate avea loc dacă aceasta a pronunţat o hotărâre chiar nedefinitivă."

Art.19 c.p.p. se refera la persoana vatamata care nu s-a constituit parte civila in procesul penal si care poate introduce la instanta civila actiune pentru repararea pagubei materiale si a daunelor morale ,judecata care se poate suspenda pana la rezolvarea definitiva a cauzei penale.

Aici din cate inteleg santem in cursul unei judecati a unei cauze civile,iar ceea ce se poate aplica in aceasta situatie este art 244.c.p.c.
Art. 244
Instanta poate suspenda judecata:
1. cand dezlegarea pricinii atarna, in totul sau in parte, de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati;
2. cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza sa se dea.
Suspendarea va dainui pana cand hotararea pronuntata in pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabila.
Dupa cum observati ar trebui sa se inceapa urmarirea penala pentru respectiva infractiune si este la aprecierea instantei daca suspenda judecata.
raspunsul e ca insanta civila POATE...deci nu-i obligatoriu...
la spetza ...nu cred ca-i potrivita/cu succes suspendarea...
In general instantele suspenda judecata civila daca s-a dispus inceperea urmaririi penale...
Buna seara .
Regula nu este valabila si pentru sentintele civile pronuntate asupra actelor premergatoare/ preparatorii,in procesul civil/penal, eventual disjuns din cel penal .
Pentru acestea ,civilul ,are autoritate de lucru judecat ,in fata instantei penale .
Cu stima,
Marius Bote .

Alte discuții în legătură

Penalul suspendă civilul Martonze Martonze Sunt în situaţia în care am un proces pentru schimbarea autoritatii părinteasti şi modificarea programului de relaţii cu minorul al tatălui, iniţiat de ... (vezi toată discuția)
Constituire de parte civila in cadrul procesului penal imihai76 imihai76 Buna ziua! Respectuos va rog sa imi dati un sfat in urmatoarea speta. Sunt parte vatamata in cadrul unui dosar penal si m-am constituit si parte civila ... (vezi toată discuția)
Plingere penala leusan leusan intr-un proces civil , unde probele reclamantului sunt falsificate ,se poate invedera instantei ca s-a depus plingere penala ? Ce efect are aceasta? ... (vezi toată discuția)