As dori sa stiu daca in cursul judecatii unei cauze civile pot sesiza instanta cu o fapta penala savarsita de o parte din proces respectiv sa dispuna suspendarea judecatii pentru judecarea cauzei penale de catre o instanta competenta material si unde gasesc reglementarea juridica a acestui principiu din drept
Regula ca "penalul tine in loc civilul" este inscrisa in art. 19 alin. 2 Cod procedura penala, care prevede ca judecata in fata instantei civile se suspenda pana la rezolvarea definitiva a cauzei penale.
" ART. 19
Acţiunea adresată instanţei civile
#M36
Persoana vătămată care nu s-a constituit parte civilă în procesul penal poate introduce la instanţa civilă acţiune pentru repararea pagubei materiale şi a daunelor morale pricinuite prin infracţiune.
#B
Judecata în faţa instanţei civile se suspendă până la rezolvarea definitivă a cauzei penale.
De asemenea, poate să pornească acţiune în faţa instanţei civile persoana vătămată care s-a constituit parte civilă sau pentru care s-a pornit din oficiu acţiunea civilă în procesul penal, dar acesta a fost suspendat. În caz de reluare a procesului penal, acţiunea introdusă la instanţa civilă se suspendă.
Persoana vătămată care a pornit acţiunea în faţa instanţei civile poate să părăsească această instanţă şi să se adreseze organului de urmărire penală sau instanţei de judecată, dacă punerea în mişcare a acţiunii penale a avut loc ulterior sau procesul penal a fost reluat după suspendare. Părăsirea instanţei civile nu poate avea loc dacă aceasta a pronunţat o hotărâre chiar nedefinitivă."
Art.19 c.p.p. se refera la persoana vatamata care nu s-a constituit parte civila in procesul penal si care poate introduce la instanta civila actiune pentru repararea pagubei materiale si a daunelor morale ,judecata care se poate suspenda pana la rezolvarea definitiva a cauzei penale.
Aici din cate inteleg santem in cursul unei judecati a unei cauze civile,iar ceea ce se poate aplica in aceasta situatie este art 244.c.p.c.
Art. 244 Instanta poate suspenda judecata:
1. cand dezlegarea pricinii atarna, in totul sau in parte, de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati; 2. cand s-a inceput urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o inraurire hotaratoare asupra hotararii ce urmeaza sa se dea.
Suspendarea va dainui pana cand hotararea pronuntata in pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabila.
Dupa cum observati ar trebui sa se inceapa urmarirea penala pentru respectiva infractiune si este la aprecierea instantei daca suspenda judecata.
Buna seara .
Regula nu este valabila si pentru sentintele civile pronuntate asupra actelor premergatoare/ preparatorii,in procesul civil/penal, eventual disjuns din cel penal .
Pentru acestea ,civilul ,are autoritate de lucru judecat ,in fata instantei penale .
Cu stima,
Marius Bote .
Plingere penala
leusan
intr-un proces civil , unde probele reclamantului sunt falsificate ,se poate invedera instantei ca s-a depus plingere penala ? Ce efect are aceasta? ... (vezi toată discuția)