avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichetele de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichetele de masa

Are dreptul un patron sa scada din salariu ca sa dea bonuri de masa? Ele nu sunt trecute in contractul individual de munca. Ca apoi sa le opreasca ca si cind au fost acordate peste salariu net.pe contract am 1700 si iau in mina doar 1200.Daca am medical pe linga 25 % care mi.i opreste pe medical imi ia si bonurile si nu mai ajung la dreptul banesc care mi se cuvine conform contractului de munca. La inceput a promis ca le da tot timpul chiar daca avem concediu de odihna sau medical sau invoire Sunt colege care s.au inteles cu el sa nu ia bonuri si sa ia doar salariu. Sper sa primesc cit mai repede raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 5 Mai 2017
1. Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor.
Modificarea unilaterala a salariului este posibila în ipoteza existenţei unui act normativ sau a unui contract colectiv de muncă.

2. Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
art.10
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz. In sensul prezentelor norme, nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) isi efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicta, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare ori de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

Prin urmare, legea dispune ca in situatiile mentionate la lit.a, b si c nu se acorda tichete de masa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea tichetelor de masa LiontescuLeonas LiontescuLeonas este legal sa-ti platesti singur concediul medical cu propriile tichete de masa (vezi toată discuția)
Drepturi FlorescuMihaita FlorescuMihaita Avand in grija, ocrotire si educatie un copil natural cu handicap de grd. I (cu actele doveditoare necesare) beneficiind de cele 12 zile liber-platite/an prev. ... (vezi toată discuția)
Tichete de masà Cosmi7 Cosmi7 Bună ziua, Vă rog să mă sprijiniţi cu un răspuns avizat privitor la următoarea chestiune: Tichetele de masă se acordă şi în cazul în ... (vezi toată discuția)