avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prenatal - cat mai repede
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prenatal - cat mai repede

Buna ziua,

Am urmatoarea intrebare cum se calculeaza indemnizatia pentru concediu prenatal si daca ma afecteaza cumva daca vreau sa intru cat mai repede?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 15:11, 22 Septembrie 2009
Indemnizatia de prenatal se calculeaza dupa cum urmeaza:
indemnizatie bruta = 85% * nr de zile de prenatal (lucratoare) din luna respectiva * media venitului brut (se calculeaza pe 6 luni din ultimile 12)
indemnizatia neta = brut - cateva taxe (mai mici decat cele obisnuite undeva la 62RON stiam eu ca ajung).
Aceeasi baza de calcul ramane valabila pe perioada intregului pre-postnatal.

Daca va afecteaza in ce sens?
In cazul meu particular am tot interesul sa intru mai devreme in prenatal pt ca indemnizatia de prental imi iese mai mare decat salariul meu net, deci voi avea o medie a veniturilor mai mare cu fiecare luna pe care o petrec in prenatal.
Eu o sa nasc prin cezariana, deci inainte de DNP si pot intra linistita in prenatal devreme.
In cazul dvs particular, nu stiu daca este adevarat acest lucru. Daca nasteti natural, puteti depasi termenul dat de DNP si riscati sa ramaneti fara 42 de zile de postnatal.
Daca salariul dvs este mare, indemnizatia de pre-postnatal este plafonata.

Daca ne dati date mai concrete, putem incerca sa va ajutam cu informatii mai exacte.
Indeminatia pentru concediu de maternitate se calculeaza astfel:
- se face media veniturilor pe zi din ultimele 6 luni
- se aplica 85% la media rezultata si se inmulteste cu nr. de zile lucratoare de concediu medical
Puteti sa impartiti cum doriti cele 126 de zile de concediu, dar trebuie sa aveti cel putin 42 de zile dupa nastere (concediu de lauzie)
Va multumesc pentru rapuns si as dori sa mai aflu o informatie: cum se calculeaza
indemnizatia primita de la stat pentru cei 2 ani de crestere a copilului? Se calculeaza impreuna cu venitul din peroada prenatal-postnatal sau ultimele 12 luni pana la intrarea in concediul prenatal?
in calcul indemnizatie CIC inre ultmele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, deci inclusiv aceasta perioada de prenatal.
Sa vedem cand se aproba si legea prin care se mareste nr de zile de concediu de sarcina si lauzie la 168 de zile (63 anterior nasterii, 105 dupa nastere). unele persoane vor fi avantajate din punct de vedere material, altele nu.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru concediul de maternitate apostolmagda apostolmagda as vrea sa intreb ceva: mi-am luat concediu prenatal cum e platit 85%din net sau brut? am un salar de 2125 ron brut ptr cresterea copilului e de 75% net sau ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal-termen si plata ContSters61018 ContSters61018 Buna ziua, M-ar interesa in care perioada a sarcinii se poate acorda concediul prenatal si care este cuantumul de plata.. De exemplu...la un salariu brut pe ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal marusia80m marusia80m Buna ziua, as vrea sa stiu daca procentul de 85 % de la concediu prenatal si cel pentru cresterea copilului se calculeaza din venitul net sau 85 % din venitul ... (vezi toată discuția)