avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ziua de 1 iulie este libera sau nu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ziua de 1 iulie este libera sau nu

buna ziua,
am primit urmatorul mail , in care sant pusa sa semnez aceasta decizie, as dorii ca oricine sa-mi petrec ziua de 1 iunie cu copii, dealtfel ca toata lumea...va rog sa imi spuneti daca sa semnez si sa merg la munca si daca nu ce se poate intampla si cat este de legala aceasta ,,decizie,,

,,Avand in vedere specificul activitatii....de aprovizionare a unitatilor sanitare, pt asigurarea continuitatii, preluarii si livrarii tuturor comenzilor , in data de 1 iunie 2017 activitatea tuturor salariatilor se desfasoara in program normal.
in conformitate cu prevederile C.Muncii, pt munca prestata in data de 1 iunie, salariatii vor beneficia de o zi libera in urmatoarele 30 zile.,,
se mai mentioneaza ca nu pot lua o zi din concediu decat conform programarii si ca daca ,, din motive justificate,,(cum dealtfel sant toate la aceasta firma), daca nu imi pot da ziua libera in contul celei de 1iunie se plateste cu 100%, acea zi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 11 Mai 2017
1. Art. 139 C.mun.
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
....
- 1 iunie;
...

Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- decompensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Pentru ziua lucrata intr-o zi de sarbatoare legala se va primi banii pe ziua lucrata ca o zi normala, desi in practica unii angajatori acorda si sporul de 100%.

2. Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
deci, oarecum sant obligata sa semnez si sa merg la serviciu de 1 iunie...??
Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical si sarbatorile legale laura_yt laura_yt am o nelamurire cu privire la concediul medical si sarbatorile legale, si anume daca am avut concediu medical intr o zi de sarbatoare legala, adica zi libera, ... (vezi toată discuția)
Zilele libere legal si concediu de odihna -codul munci ionut12345 ionut12345 salut. am si eu ceva nelamuriri si va rog daca aveti cunostiinta sa ma lamuriti si pe mine. 1. poate angajatorul sa te oblige sa vi la servici pe 1 ... (vezi toată discuția)
Dacă lucrez 4 ore de acasă am liber de rusalii? ca de 1 iunie ... Florentina.grr Florentina.grr Dacă lucrez 4 ore de acasă am liber de Rusalii? Ca de 1 Iunie n-am primit liber (vezi toată discuția)