avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zilele libere legal si concediu de odihna -codul munci
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zilele libere legal si concediu de odihna -codul munci

salut. am si eu ceva nelamuriri si va rog daca aveti cunostiinta sa ma lamuriti si pe mine.
1. poate angajatorul sa te oblige sa vi la servici pe 1 decembrie ? daca vi la servici program normal, ce obligati are el ? stiu ca trebuie sa acorde alte benefici dar nu stiu exac ce prevede codul munci.

2. poate angajatrul sa iti refuze concediu de odihna ? adica sa iti spuna ca nu se aproba.

este vb de o companie privata (o multinationala mai precis)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ionut12345 , utilizator 20:05, 24 Noiembrie 2010
nu stiu exact ce prevede codul munci.

Art. 135. - Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 136. - Prevederile art. 134 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Art. 137. - (1) Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 136 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100 % din salariul de bază corespunzător muncii pr estate în programul normal de lucru.

Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.
Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariat ul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
perfect, multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna mariayacob mariayacob Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)
Platirea concediului pe anul in curs MacsimMihai MacsimMihai Buna seara...am facut o cerere pentru un avans pe banii de concediu pt anul 2011, concediul nefiind luat si am fost refuzata. Are dreptul angajatorul sa ma ... (vezi toată discuția)
Angajatorul poate obliga salariatii cand sa-si ia zilele de concediu? AMF2010 AMF2010 Buna, Angajatorul poate prevede in CCM / reg. int. ca angajatii sa-si ia concediu de odihna in iarna (ian-feb) si vara (iun-iul) cand nu pree este de ... (vezi toată discuția)