avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dovedire drept de proprietate asupra unui teren pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dovedire drept de proprietate asupra unui teren pentru care nu există acte

Bunicii mei au cumpărat un teren, pentru care nu avem acte. Nu știm dacă au făcut o chitanță de mână sau acte la notar.

Terenul, extravilan, a fost naționalizat și, după revoluție, a fost folosit de familie, dar tot fără acte. Bunicii au decedat, au doi copii în viață și un al treilea decedat. Nu s-a dezbătut nicio succesiune.

Primăria cere familiei să dovedească, printr-un act, proprietatea asupra terenului, altfel vor fi pierdute drepturile de proprietate asupra lui.

Unde ar putea fi găsite acte care să dovedească proprietatea, dacă acestea există? La Arhivele Statului? Terenul e în județul Suceava. Cum s-ar putea dobândi acte noi de proprietate?
Cel mai recent răspuns: Beni1984 , utilizator 10:16, 3 Iunie 2017
Buna seara,
Cred ca cea mai simpla metoda este sa introduceti o actiune in instanta de uzucapiune de peste 30 de ani pe vechiul cod civil.
Vreo cerere de retrocedare, ceva?
E o întrebare bună. Terenurile au fost retrocedate după 1989, unii proprietari au făcut măsurători cu experţi autorizaţi şi şi-au reconstituit titlurile de proprietate sau cum s-or numi. Cred că bunica nu a făcut tocmai la fel. De comun acord cu vecinii, au delimitat proprietăţile cu ţăruşi din lemn şi atât. E vorba de o fâneaţă pe un deal.
Terenul a fost identitificat în registrul agricol, alături de alte două parcele, care au fost de asemenea naționalizate, după 1962. Pe unul dintre terenuri, care nu a mai fost folosit de familie după 1990, se pare că s-a construit o locuință, în circumstanțe necunoscute. Există vreo posibilitate de despăgubire pentru acel teren?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune. retrocedare. (urgenta!) piaran piaran Buna ziua! Bunicul meu a mostenit in 1957 un teren in Sacele, jud. Brasov de la mama sa intabulandu-si dreptul de proprietate. In anii ’60 terenul ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire CatiI CatiI Bunica a murit in anul 1988 (bunicul murise in 1962). In dezbaterea succesorala, tatal meu impreuna cu fratii lui au renuntat la casa si curtea bunicii, in ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune-teren Syste Syste Bună ziua!Părinții meu au în folosință o suprafață de 3-4 hectare de teren. O folosesc imediat de după Revoluție. Pământul este impartit pe doua ... (vezi toată discuția)