avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune. Retrocedare. (Urgenta!)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune. Retrocedare. (Urgenta!)

Buna ziua!
Bunicul meu a mostenit in 1957 un teren in Sacele, jud. Brasov de la mama sa intabulandu-si dreptul de proprietate. In anii ’60 terenul (faneata) a fost preluat de stat in cooperativa. Am facut la Primarie anul trecut cerere de retrocedare in baza L. 247/2005. In CF mai apare un proprietar intabulat in 1923 si care a decedat in 1954, cu o cota de ½ din suprafata terenului (restul de ½ fiind al bunicului decedat si el, eu fiind singurul mostenitor). Persoana respectiva este o ruda indepartata ai carei mostenitori traiesc si in prezent, numai ca habar nu au de existenta terenului (3600mp care in prezent se afla in intravilan si are o valoare destul de mare), nici macar nu si-au intabulat dreptul de propr. dupa moartea rudei lor (stiu ca in principiu in acest caz nici nu e nevoie). Prin urmare la Primarie nu exista o cerere de retrocedare din partea lor.
Eu as dori sa invoc uzucapiunea., insa printr-o procedura care sa nu implice aceste rude. Tinand cont de faptul ca nu exista o cerere de punere in posesie din partea lor si termenul in acest sens este implinit de multe luni, nu ar trebui sa actionez in instanta autoritatea locala, fiind singura care mai poate invoca un drept asupra imobilului, ceea ce si o face prin refuzul de a ma pune in posesie asupra intregii suprafete (dorind sa faca un partaj(?!), de cand are aceasta atributie?).
Altfel ar trebui sa dau in judecata “mortul” sub pretextul ca nu stiu daca mai traieste sau nu sau daca are rude, urmand a fi citat prin ziar, si dupa ce “nu se prezinta” va fi introdusa primaria in proces? Acesta din urma va face demersuri sa afle care sunt mostenitorii defunctului respectiv ?
Cat priveste preluarea abuziva de catre stat din anii ’60 am inteles ca exista o decizie a ICCJ (recurs in interesul legii) in privinta prescriptiei achizitive, si anume ca in aceste situatii termenul continua sa curga in favoarea uzucapantului.
Daca se ajunge la proces cu rudele respective ori cu autoritatea locala, care va fi modalitatea de probare a pretentiilor mele in afara de declaratia ca nu au manifestat nici un interes fata de teren (nu exista nici o modificare a CF in privinta lor din 1923, nu au depus cerere de retrocedare la primarie, din 1990 pana in prezent in mod sigur am folosit (cosit iarba) doar noi terenul, dar numai cu un an in urma am reusit identificarea topografica a terenul (am gasit cert. most. din 1957); probabil ca si inainte de 1960 a fost folosita doar de bunici, ceea ce ar tebui sa dovedesc prin martori (vecini de parcela) sau cum?). Este suficient?
Care este solutia?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihai_tun , utilizator 12:19, 18 Iulie 2006
In situatia dvs., in conditiile in care terenul a fost preluat de CAP, apoi predat pentru exploatare membrilor CAP, nu putea fi dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune, deoarece detentia asupra terenului era un precara.
Decizia nr. 4/16.01.2006 a I.C.C.J., la care va referiti, stabileste ca "în cazul posesiilor începute înainte de adoptarea legilor nr. 58/1974 şi nr. 59/1974, prescripţia achizitivă asupra terenurilor nu a fost întreruptă prin intrarea în vigoare a acestor legi, astfel că, după abrogarea lor prin Decretul-lege nr. 1/1989 şi Decretul-lege nr. 9/1989, posesorii acelor terenuri pot solicita instanţelor de judecată să constate că au dobândit dreptul de proprietate privind terenurile respective", insa nu acopera viciul posesiei.
In conditiile unui drept de proprietate pe cote parti asupra terenului preluat de CAP, dreptul de proprietate se reconstituie pentru intregul teren in favoarea coproprietarilor sau mostenitorilor acestora, mai exact acelora dintre aceste persoane care au inregistrat in termen cerere de reconstituire a dreptului de proprietate.
Refuzul comisiei locale de fond funciar de a intocmi documentatia prevazuta de lege si de a solicita validarea pentru intreaga suprafata in beneficiul dvs. va indreptateste sa cereti Judecatoriei obligarea comisiei de fond funciar sa-si indeplineasca aceste obligatii.
Daca cererea v-a fost solutionata de comisie, insa in mod nelegal, trebuie sa uzati de procedura speciala prevazuta de legea fondului funciar.
Va recomand sa va adresati unui avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond funciar 1968lucian 1968lucian Titlu de proprietate obtinut la reforma agrara din 1945. Mostenitorul a aflat de existenta acestuia in ianuarie 2015 si a obtinut un duplicat de la arhivele ... (vezi toată discuția)
Terenuri mihai0521 mihai0521 Mai deunazi am gasit printr-o lada mai veche de la bunica mea doua titluri de proprietate: unul din 1921, iar al doilea din 1948. Parintii mei mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Modificarea titlurilor de proprietate sile2011 sile2011 buna ziua am si eu o intrebare, nelamurire? bunicul meu a avut teren foarte mult. el este unic mostenitor dupa mai multe persoane(parintii, bunicii, unchii, ... (vezi toată discuția)