avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deducere sau recuperare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deducere sau recuperare TVA

Buna ziua,o SC comerciala poate sa deduca ori sa recupereze TVA-ul pe care la platit prin cumpararea unui program de calculator care il va fi folosi intr-un anumit proces tehnologic sau chiar il va vinde contra cost si altora care doresc acel program?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 21:19, 21 Septembrie 2009
Daca este SC platitoare de tva poate sa-si deduca tva de pe fact de cumparare. Daca nu are tva de plata poate solicita rambursarea tva de recuperat daca suma este mai mare de 5000 ron.
Poate vinde si altora acest program numai daca licenta pe care a obtinut-o de la titularul acestui program ii permite acest lucru. Vinzarea se face cu tva.

Daca nu este platitor de tva nu poate deduce la cumparare dar nici nu colecteaza la vinzare.
Multumesc pentru raspuns,daca stie cineva si care e procedura pentru recuperare tva?Multumesc.
Daca e indeplinita conditia de suma ( tva de recuperat>5.000 lei ) , bifati da in casuta de la solicit rambursare in decont 300 si va veni control .
Se va verifica dpdv tva activitatea firmei , daca n-a mai fost niciodata control, in urma cu 5 ani .
Ce se verifica : jurnalele de tva, modul lor de completare, deconturile de tva , legalitatea exercitarii dreptului de deducere , si aplicarea corecta a legii dpdv al tva calculat ( adica la facturi emise ).
Daca totul e in regula, se face raport inspectie cu decizie ,fara modificarea bazei de impunere, si se vireaza banii in cont ( din care se scad alte datorii catre buget )... cind va vine rindul ( cam la 60 zile , depinde de unde sinteti ).
Mai e varianta in care bifati nu in decont , adica nu cereti suma la rambursare si faceti Dvs compensarea cu tva-ul de plata din lunile urmatoare ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Export intr-un stat non ue, regimul tva-ului robertdrilea robertdrilea Buna ziua, Firma noastra a realizat un import de marfa dintr-un stat NON UE pentru care am platit deja TVA-ul. Urmeaza in zilele urmatoare sa exportam ... (vezi toată discuția)
Recuperarea tva danieladanciu danieladanciu as dori si eu care este procedura de recuperarea a tva de la stat, mi-am infiintat un srl-d, prin programul de stimulare al tinerilor, am cumparat utilaje, dar ... (vezi toată discuția)
Tva de recuperat alynabica alynabica am vreo sansa sa recuperez tva-ul de la stat? si in ce conditii? multumesc. (vezi toată discuția)