Instruirea in domeniul ssm se efectueaza cu respectarea prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioaren-
-art. 20 (1) Angajatorul trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său:
a) la angajare;
b) la schimbarea locului de muncă sau la transfer;
c) la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent;
d) la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru;
e) la executarea unor lucrări speciale.
(2) Instruirea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie:
a) adaptată evoluţiei riscurilor sau apariţiei unor noi riscuri;
b) periodică şi ori de câte ori este necesar.
(3) Angajatorul se va asigura că lucrătorii din întreprinderi şi/ sau unităţi din exterior, care desfăşoară activităţi în întreprinderea şi/ sau unitatea proprie, au primit instrucţiuni adecvate referitoare la riscurile legate de securitate şi sănătate în muncă, pe durata desfăşurării activităţilor.
(4) Reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au dreptul la instruire corespunzătoare.
Lucratorul este definit astfel:
-art.5 lit. a) lucrător - persoană angajată de către un angajator, potrivit legii, inclusiv studenţii, elevii în perioada efectuării stagiului de practică, precum şi ucenicii şi alţi participanţi la procesul de muncă, cu excepţia persoanelor care prestează activităţi casnice.
Administratorul din firmele de productie, prestari de servicii, etc. poate fi o persoana angajata de un angajator (Consiliul de administratie al firmei .... ) care participa la procesul de munca. Acesta trebuie instruit in domeniul ssm. Fiind practic, conducatorul firmei, instruirea sa, in practica uzuala, se poate realiza prin avizarea/ aprobarea tuturor materialelor intocmite pentru instruirea lucratorilor.