avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Vanzarea legala a creatiilor artistice - ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Vanzarea legala a creatiilor artistice - contabilizarea produselor

Buna ziua, eu impreuna cu sotul am deschis recent un SRL-D pentru a ne putea vinde legal lucrarile. Noi suntem artisti, lucram cu lemn, piele, cusaturi pe etamina si alte materiale; suntem autodidacti, nu am facut vreo scoala de arte.
De la infiintarea firmei avem dificultati cu partea de gestiune si contabilitate pentru ca trebuie sa facem stocuri, inventar, categorii de produse, trebuie sa catalogam efectiv tot ce facem, iar asa ceva este imposibil in cazul nostru.
Noi nu lucram in serie! Fiecare produs e unicat si doar in rare ocazii se reface. Avem cateva categorii de produse pe care le-am facut mai des, de exemplu bijuterii, dar pana acum am lucrat in mare parte la comanda, nu avem un stoc.

Acum vrem sa participam la targuri, avem nevoie de casa de marcat si contabila ne-a spus ca trebuie facem categorii de produse, detaliate nu simplu "Cercei" si sa stabilim preturi fixe. Ori noi nu avem cum sa facem asa ceva pentru ca, dupa cum am spus mai sus, fiecare produs e unicat si ca artist creezi ceva nou in fiecare zi, totul e in capul tau nu ai cum sa clasifici inainte ceva ce nu ai facut inca, nu ai de unde sa sti cat timp o sa-ti ia, ce si cat material vei folosi etc. Ideile vin pe masura ce creezi, totul e in continua miscare!

Am crezut ca putem avea categorii de produse mai generale, de exemplu "ceas de perete" la care sa fie pretul liber, adica sa introduc eu pretul pe loc atunci cand folosesc casa de marcat. Dar contabila mi-a spus ca nu se poate asa.

Exista vreo solutie in cazul asta? Nu am gasit pe internet informatii despre ce spune legislatia in cazul creatiilor artistice si incep sa cred ca nu am ales traiectoria corecta cu aceasta firma. Toate aceste reguli nu numai ca sunt absurde in cazul nostru, dar ne limiteaza, ne ingradesc capacitatea creatoare si practic ne obliga sa facem mult mai putin decat suntem capabili!

Pana acum am vorbit cu un avocat, cu un jurist si 2 contabili si nimeni nu a reusit sa ne prezinte o solutie concreta pentru cazul nostru pentru ca probabil nu exista prea multe firme cu obiect de activitate creatie artistica.....

Orice ajutor este binevenit. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Cum se dau codurile pentru casa de marcat? onlyandree onlyandree la un magazin de posete, bijuterii si cosmetice. trebuie sa dau cod pt fiecare geanta, cercei, margele, farduri, rujuri etc, in parte sau pot sa dau cate un ... (vezi toată discuția)
Infintare ii artghift artghift sunt absolvent arte plastice si doresc sa infiintez o intreprindere individuala ca sa pot participa la targuri, creez tot felul de obiecte cadou ex, cutii, ... (vezi toată discuția)
Procedura infiintare / functionare intreprindere individuala Gabriela.Marc Gabriela.Marc Buna ziua Doresc sa imi deschid curand o intreprindere individuala fara angajati, dar inainte de asta doresc sa clarific cateva informatii. Principala ... (vezi toată discuția)