Sunt angajat de 2 ani la compania la care lucrez si vreau sa va spun ca in tot acest timp am mai lucrat si suplimentar. In momentul de fata vreau sa plec fara a sta in preaviz deoarece viitorul angajator nu poate astepta 20 de zile lucratoare.
In codul muncii am gasit art 81, alin.8 care spune ca daca au fost incalcate drepturile angajatului, acesta poate pleca fatra preaviz.
Ce drepturi au fost incalcate de catre angajator?
-Dreptul la salsarizare pentru munca suplimentara!
La ce ma refer:
Am mai multe ore suplimentare care nu au fost platite nici dupa 90 de zile din data in care au fost facute. Codul muncii spune clar in Art. 120, Art. 121 si Art. 123 ca orele se compenseaza prin liber platit in urmatoarele 60 de zile sau le platesc urmatoarea luna.
Am discutat cu HR-ul si nu au vrut sa-mi accepte demisia fara preaviz pe motiv ca ei nu au incalcat dreptul la salarizare si ca acele ore suplimentare sunt cu un anumit cod in sistem si ca se poate da doar liber.
Ce as putea face in situatia de fata?
Multumesc,
LaurSim
Daca dupa 60 de zile de la efectuare , nu v-au fost platite orele suplim,entare efectuatre, atunci angajatorul si-a incalcat obligatia prevazuta la art.40 alin.2 lit.c C.mun. . Situatie in care va puteti da demisia fara preaviz.
art.40 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
.....
Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia poate fi sesizata ITM-ului.
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru promptitudine!
Cum pot demonstra ca a refuzat sa inregistreze demisa? Este oficial trimiterea unui e-mail cu un document datat si semnat in care sa-mi motivez demisia?
Multumesc anticipat!
Demisie
vasiliugheorghe
daca in contractul de munca este stipulat ca orele suplimentare se platesc sau se echivaleaza in libere iar firma nu respecta contractul,se poate demisiona in ... (vezi toată discuția)