avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lege care obliga proprietarul unui apartament sa-si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lege care obliga proprietarul unui apartament sa-si repare tevile daca pun in pericol alt apartament

Bună ziua,
Sunt proprietar al unui apartament într-un bloc de locuințe din Cluj-Napoca, constituit ca Asociație de Proprietari. Blocul de locuințe este unul vechi (anul construirii aprox. 1970) și ca urmare acolo unde nu s-au făcut reparații capitale țevile sunt cam mâncate de vreme. Scurgerea (sifonul de pardoseală) de la baia apartamentului de deasupra este parțial amplasată în tavanul apartamentului meu. În iarna aceasta am observat că este extrem de crăpată și pe cale de a ceda. Am încercat să discut cu proprietarii apartamentului în luna decembrie și să îi rog să-și repare țeava înainte de a mă inunda și a-mi distruge apartamentul. Nu am prea avut succes, oamenii nefiind de acord nici măcar cu faptul că e obligația lor să facă acest lucru. Nu am să intru în detalii dar îmi este clar din nivelul discuțiilor avute că nu vor repara nimic în timp ce eu nu am de gând să stau și să aștept ziua în care mă voi întoarce acasă și voi avea apartamentul inundat și nu mai vreau să plătesc nici asigurări suplimentare pentru apartamentul meu ca să pot repara ceea ce distrug alții. Doresc să știu care este forma legală prin care îi pot obliga să-și repare țeava de scurgere chiar dacă încă nu a produs pagube. Îi pot da în judecată? Sau poate Asociația de Proprietari să îl oblige cumva?
Vă mulțumesc anticipat și vă doresc o zi frumoasă
CK
Nu il obliga nicio lege.....singura sansa pe care o aveti este asigurarea locuintei : in caz de paguba veti despagubit, iar cel vinovat va fi cautat de catre asigurator ca sa-si recupereze banii.
Asociatia de proprietari, nici atat n-are treaba.....
Mulțumesc pentru răspuns. Dar m-ați lăsat un pic cu gura căscată. Singura mea opțiune este să aștept să crape țeava și să mă inunde? Nu îl pot acționa în instanță, "preventiv" să spunem și să îl oblig să-și repare țeava?
Nu, nu puteti....nu sunt jurist, dar nici n-am auzit in tara asta de vreo preventie in nimic si cu atat mai mult sa existe vreo lege pentru asa ceva.
Sorry...:)
(Vaccinarea este o forma de preventie si tocmai ce-au inceput sa reapara epidemii ale unor boli letale aproape eradicate, iar legea incurajeaza arbitrariul, nicidecum preventia...)
:) ... am să încerc să mai sap și să discut în stânga și dreapta... Încă nu vreau să pierd speranța că pot face ceva înainte de a fi inundată... mi se pare absurd (nu că ar fi singurul lucru care mi se pare absurd în lumea asta :) ) .... am asigurare dar știm cu toții că asiguratorul nu va plăti valoarea reală a pagubelor produse...
O seară frumoasă
Iata ce articole se gasesc in Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari referitoare la problema dv.:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
..........
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Dupa cum vedeti nu se vorbeste nicaieri de prevenire, ci numai de infaptuire.
Dar, daca totusi vreti sa nu aveti paguba mai mare si dureri de cap inutile, va sugerez sa suportati dv. costurile acestei lucrari care nu pot fi prea mari.
Cred ca in aceste cazuri e bine sa avem o gandire economica mai degraba decat o batalie a orgoliilor.

Alte discuții în legătură

Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)
Urgent inundatie, responsabilitate admin sau privata vivi23ro vivi23ro Buna ziua, De o saptamana sunt inundat. De la scurgerea din bucataria vecinei de deasupra ,teava de scurgere merge prin tavanul meu (nu este la vedere, este ... (vezi toată discuția)
Inundatie baie apartament LARRY32 LARRY32 Buna ziua! Va rog sa-mi dati un sfat urgent!!! Anul trecut prin noiembrie-decembrie vecina de la apartamentul de sub mine a venit spunandu-mi ca am ... (vezi toată discuția)